Katonák mennek az iskolákba

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 18. kedd

Elfogadta a parlament azt a salátatörvényt, amelyben a telefonok iskolai korlátozása mellett a státusztörvény módosításaként a honvédeket átvezényelhetik a tankerületekhez, ahol gondoskodni kell az állásukról és az átképzésükről, hogy taníthassanak - írja az Eduline. A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény módosítása így szól:

„(6) Ha olyan hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló tiszti vagy altiszti állománycsoportba tartozó honvéd vezénylésére kerül sor a tankerületi központhoz, aki az 55. életévét betöltötte, a tankerületi központ a vezényeltet köteles fogadni, amennyiben a vezényelt az alkalmazási feltételeknek megfelel. Ha a tankerületi központ nem rendelkezik olyan betölthető álláshellyel, amely a vezényelt végzettségének megfelel, a tankerületi központ gondoskodik az álláshely betöltéséhez szükséges képzés biztosításáról. A képzés elvégzéséig a tankerületi központ vezetője határozza meg a vezényelt által ellátandó feladatokat.
(7) A (6) bekezdés szerinti esetben az (1) bekezdéstől eltérően a nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthatja.”
Magyarán az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altiszteteket a tankerületeknek alkalmazniuk kell, ha pedig nincs olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia. Lehet belőle például tanár, oktató-nevelő munkát ráadásul a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthat.
Az Eduline ehhez kapcsolódóan emlékeztet arra is, hogy tavaly szeptemberben hat középiskolában, heti egy tanórában indult meg a honvédelem tantárgy próbaoktatása, amelynek keretében például lőelméletet, tereptani ismereteket, elsősegélynyújtást és a honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, illetve a honvédelem rendszeréről is tanultak a diákok a kötelező képzésen.
(444.hu)

You have no rights to post comments