43 évig ült ártatlanul a börtönben

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 17. hétfő

Az Egyesült Államokbeli Missouriben egy nő több mint 40 évet ült börtönben gyilkosságért, de ítéletét most hatályon kívül helyezték, miután a bíró „egyértelmű és meggyőző” bizonyítékot talált arra, hogy ártatlan – írja a Guardian.

A 63 éves Sandra Hemme-t a Missouriban található St Josephben élő könyvtári dolgozó, Patricia Jeschke 1980-as meggyilkolásáért ítélték el. Hemme életfogytiglani börtönbüntetést kapott, miután pszichiátriai betegként terhelő vallomást tett a rendőrségen. Azonban 43 év börtön után a megyei bíró úgy döntött, hogy a bizonyítékok közvetlenül egy helyi rendőrhöz vezetnek, ő ölhette meg Jeschkét. Ez a rendőr később egy másik bűncselekmény miatt börtönbe került, ő már nem él.
Hemme, aki az elmúlt 43 évet rácsok mögött töltötte 30 napon belül szabadulhat, hacsak az ügyészek nem döntenek úgy, hogy újra bíróság elé állítják. Az új ítéletet egyébként egy januári bizonyítási meghallgatás után hirdették ki, ahol Hemme jogi csapata bemutatta a bizonyítékait.
A jelenlegi ismeret adatok alapján Hemme ezzel a legtöbb ideig jogtalanul börtönben ülő nő lehet az Egyesült Államokban.
A nő felmentését kérő 147 oldalas beadványban az ügyvédek azzal érveltek, hogy a hatóságok korábban figyelmen kívül hagyták Hemme „vadul ellentmondásos” és „tényszerűen lehetetlen” vallomásait, miközben ráadásul egy pszichiátriai intézet páciense is volt. Az akkor 20 éves Hemme hallucinációk és droghasználat miatt kezelés alatt állt.
A rendőrség „kihasználta mentális betegségét, és hamis vallomásokra kényszerítette, miközben be volt nyugtatózva és gyógyszerekkel kezelték” – mondták Hemme ügyvédei. Azt állították, hogy a hatóságok akkoriban elhallgatták azokat a bizonyítékokat, amelyek Michael Holmanra, az akkor 22 éves rendőrre terelhették volna a gyanút. A friss ítéletében a bíró azt írta, hogy „Hemme megbízhatatlan vallomásain kívül semmilyen bizonyíték nem köti őt a bűncselekményhez”, hozzátette: a korábbi vallomásokat pszichiátriai kezelés alatt és fizikai fájdalmak közepette tette a nő. A bíró azt is kijelentette, hogy az ügyészek nem hozták nyilvánosságra azokat a bizonyítékokat, amelyek segíthették volna Hemme védelmét.
(telex.hu)

You have no rights to post comments