Globális békecsúcs az ukrajnai háború miatt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 03. hétfő

Ukrajna mostanra 106 országtól kapott megerősítést arról, hogy részt vesz a június 15-i svájci békecsúcson, bár Oroszország ezt megpróbálja megakadályozni, Kína pedig segít neki...

"106 országtól kaptunk megerősítést, magas szintekről, a vezetők szintjéről, az országaik képviselőinek szintjéről. Eközben Oroszország a világ számos országába utazik, és azzal fenyegetőzik, hogy blokkolja az élelmiszereket, mezőgazdasági termékeket vagy vegyi anyagokat, emeli az energiaárakat, vagy egyszerűen csak bárhogy nyomást gyakorol a világ más országaira, hogy ne vegyenek részt a csúcstalálkozón" – mondta az ukrán elnök. Hozzátette, hogy „nem túl jó információk” vannak arról, hogy egyes államok elkezdtek segíteni Oroszországnak a békecsúcs diplomáciai megzavarásában.
„Amikor tehát azt kérdezi, mit tehet a világ, a válaszom az, hogy a világnak erősnek kell lennie, politikai nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, más módon nem lehet megállítani Putyint, csak diplomáciai elszigeteléssel, erős ukrán hadsereggel. Plusz a világ minden országának egyértelműen le kell tisztázni a dolgokat, nem az Ukrajna és Oroszország közötti egyensúlyozás, hanem az igazság és a nemzetközi jog védelme érdekében” – tette hozzá.
Később az ukrán vezető összehasonlította az USA és Kína álláspontját a békecsúcsról, és hangsúlyozta, hogy Kína azon dolgozik, hogy megzavarja azt. „Az Egyesült Államok a legmagasabb szinten is megerősítette részvételét. Van rá esély, hogy az elnök is ott lesz. Ami Kínát illeti, ők semmilyen szinten nem erősítették meg a jelenlétüket.”
Az Egyesült Államok pedig kapcsolatban áll néhány állammal, és arra ösztönzi őket, hogy vegyenek részt a békecsúcson. Kína sajnos éppen ellenkezőleg, azon dolgozik, hogy megakadályozza az országok részvételét a békecsúcson. Nagy különbség van e két álláspont között – fejtette ki Zelenszkij.
A globális békecsúcsra június 15–16-án kerül sor a svájci Burgenstockban. Oroszországot nem hívták meg.
(index.hu)

You have no rights to post comments