1700 milliárdos veszteséggel zárt a Magyar Nemzeti Bank

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 02. vasárnap

Soha nem látott, 1763 milliárd forintos veszteséggel zárta 2023-at a Magyar Nemzeti Bank – derül ki az éves beszámolójukból, amit a Portfolio elemzett ki. Az MNB saját tőkéje a veszteség miatt most először negatív lett, egészen pontosan mínusz 1855 milliárd forinton alakult, ami jóval a plusz 10 milliárd forintos jegyzett tőke alatt van.

Az MNB az elmúlt 15 évben jellemzően elhanyagolható, néhány milliárdos pluszokat vagy mínuszokat hozott össze. 2019-ben és 2020-ban sikerült érdemi, 250 milliárd forint fölötti nyereséget elérniük, hogy aztán 2021-ben 52, 2022-ben pedig 400 milliárdos veszteséggel zárják az évet. Ezt fejelték meg most az 1763 milliárdos negatív eredménnyel.
A veszteséget a beszámolójuk szerint legnagyobb mértékben a „nettó kamateredmény” okozta, ami mínusz 1643 milliárd forint volt. De miért fizetnek egyáltalán ennyi kamatot?
A pénzügyi rendszer úgy működik, hogy a kereskedelmi bankok (mint az OTP, MBH stb.) leköthetik a náluk lévő pénzt az MNB-nél, amely után a jegybank az irányadó kamattal megegyező mértékben kamatot fizet. Az irányadó kamat 2021-ig gyakorlatilag nulla százalék volt, akkor azonban az infláció miatt elkezdték emelgetni, egészen addig, amíg el nem jutottak a 18 százalékos szintig. Egy időben tehát az MNB-nek 18 százalék kamatot kellett fizetnie a nála parkoltatott több ezermilliárd forint után. Tavaly év közben elkezdték a kamatcsökkentést, most épp 7,25 százalék ennek az értéke, de még ez is sok, ha tényleg hatalmas összegek után kell kifizetni.
A nagy veszteség miatt a jegybank saját tőkéje mínusz 1855 milliárd forint lett. A korábbi szabályozás szerint, ha ez történik, a kormányzati költségvetésnek kellett volna kipótolni a különbözetet a jegybank 10 milliárdos jegyzett tőkéjéig.
Egy ekkora tétel azonban rendkívüli módon meglátszana a költségvetésen, ezért tavaly úgy módosították a jegybankra vonatkozó törvényt, hogy az államnak már nem kell kipótolnia a különbözetet. Ha tehát a jegybank néhány éven belül újra nyereséges lesz, kitermelheti magának ezt a mínuszt. A költségvetésnek tehát most már csak akkor kell besegítenie, ha a jegybank hosszabb távon sem tudja kitermelni a veszteségét.
(telex.hu)

You have no rights to post comments