Embertelen körülmények között élnek az orosz fogságban lévő nők

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. május 25. szombat

Jelenleg 403 ukrán nő van orosz fogságban, ráadásul sok közöttük az illegálisan fogva tartott civil. Vannak olyan nők is, akiknek sorsa 2014 óta ismeretlen. Az ukrán nők fogva tartási körülményei nem felelnek meg a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló harmadik genfi egyezménynek. A fogságból szabadultak megaláztatásról, embertelen fogva tartási körülményekről, elégtelen táplálkozásról, szakképzett orvosi ellátás és hozzátartozókkal való kapcsolatfelvétel lehetetlenségéről számoltak be.

Emellett az oroszok továbbra is megtagadják a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága képviselőitől a foglyok és civilek fogva tartási helyeire való bejutást, amelyekből több mint 100 van az Orosz Föderációban. Az ukrán fél nem egyszer ajánlotta fel Oroszországnak, hogy elsősorban a nőket engedje el, ehelyett az agresszor ország képviselői manipulálnak, listákat tesznek közzé. De mindezek mögött a cserék folytatásától való vonakodás húzódik meg – áll a közleményben.
Az ukrán fél szerint Oroszország nem válaszol a foglyok visszaküldésére irányuló követelésekre, és figyelmen kívül hagy minden felhívást. „A  nemzetközi humanitárius jog szerint először a nőket, valamint a súlyos sebesülteket és súlyos betegeket kell szabadon engedni a fogságból, vagy semleges országokba küldeni. Ehelyett Oroszország hivatalos képviselői úgy tesznek, mintha nem olvasták volna el az általuk aláírt nemzetközi megállapodásokat.” – tették hozzá.
(index.hu)

You have no rights to post comments