Újabb országok határát módosítja önhatalmúlag Oroszország

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. május 24. péntek

Május 23-án, hajnali 3 órakor az orosz határőrség egyoldalúan eltávolította az Észtország által a Narva folyón az orosz határ kijelölésére elhelyezett fénybójákat – számolt be az incidensről az észt külügyminisztérium. Oroszország alig egy nappal korábban jelezte: egyoldalúan megváltoztatja a közös határait Finnországgal és Litvániával.

"Oroszországnak ez az éj leple alatt végrehajtott akciója jól illeszkedik az ország provokatív magatartásának általánosabb mintájába, többek között a szomszédos országokkal, legutóbb Litvániával és Finnországgal szemben tanúsított határain" - áll az észt hivatalos nyilatkozatban. Az észt külügyminisztérium hozzátette, a lépést provokatív határincidensnek tekinti, és diplomáciai úton fogja jelezni Oroszországnak, hogy az ilyen jellegű cselekedetek elfogadhatatlanok.
A balti ország ezen kívül felszólította Moszkvát, hogy szolgáltassa vissza a bójákat.
Oroszország alig egy nappal korábban jelezte: egyoldalúan megváltoztatja a közös határait Finnországgal és Litvániával. Az orosz védelmi minisztérium által előkészített rendelet a Finn-öbölben, valamint a kalinyingrádi terület közelében található beltengeri vizek egy részét sajátította ki önhatalmúlag. Később ezt a rendeletet törölték a védelmi minisztérium honlapjáról.
Moszkva egyetlen területszerző akcióját sem ismerte el a nemzetközi közösség.
(portfolio.hu)

You have no rights to post comments