Belarusszia elnöke is háborúra készül

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. március 28. csütörtök

Aljakszandr Lukasenka, Belarusz önjelölt elnöke megvitatta a Suwalki-folyosó, a Belarusz és az oroszországi kalinyingrádi terület között fekvő litván és lengyel terület elleni esetleges támadást. A Lukasenka és az Északnyugati Operatív Parancsnokság parancsnoka, Alekszandr Naumenko közötti beszélgetés töredékét a „Pool One” belorusz kormánypárti Telegram-csatorna tette közzé.

A videón a belorusz diktátor – aki mindig egy fehér spiccet tart a kezében – a katonaságtól a Suwalki-folyosó szélességéről kérdezi, amiről „ők (valószínűleg Litvániára gondolva – a szerk.) mindig beszélnek”.
Hiába viselkednek így. Most szembe kell szállnotok a balti köztársaságokkal… És Lengyelország egy részét is el fogjátok foglalni – mondta Lukasenka, miután megtudta a folyosó szélességét (egyenes vonalban 42 kilométer).
Belarusz önjelölt elnöke ezután megkérdezi a katonai parancsnokot, hogy „a csapataival” meg tudja-e tartani ezt a területet. Naumenko biztosítja őt, hogy „minden akciót megterveztek, a harckészültség kérdéseit kidolgozzák, a személyzetet kiképzik”.
Mint ismeretes, az Oroszországi Föderáció fő része és az exklávéja közötti „földszorost” – a Suwalki-folyosót – nagyon valószínű támadási helyszínnek tartják egy esetleges háború esetén Oroszország és a keleti NATO-tagok között.
2023 októberében Pavel Muraveika, a Belarusz Biztonsági Tanács első titkárhelyettese már azt javasolta, hogy „üssenek egy folyosót” az Orosz Föderáció kalinyingrádi régiójába, ami felháborodást váltott ki Litvániából – írta meg az Ukrajinszka Pravda.
(index.hu)

You have no rights to post comments