Jogi ámokfutás - idegen ügynökök a civil szervezetek?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. július 21. szombat

Az orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint minden civil szervezetet külföldi ügynöknek kell tekinteni, amely külföldről kap támogatást. Az oroszországi jogvédők és ellenzékiek ezután kötelesek minden kampányanyagukon feltüntetni, hogy idegen érdekeket szolgálnak.

Az éles hazai és külföldi bírálatok ellenére aláírta az orosz elnök szombaton azt a törvényt, amely kötelezi az Oroszországban működő, külföldi finanszírozású civil szervezeteket, hogy "külföldi ügynökként" vetessék magukat nyilvántartásba.

A nem kormányzati szervezetek (NGO) működési szabályait szigorító jogszabályt a kormányzó Egységes Oroszország párt által ellenőrzött felsőház, a Szövetségi Tanács elsöprő többséggel fogadta el szerdán. Az alsóház a szigorítást rohamtempóban, már a múlt héten elfogadta.

A törvény egyaránt vonatkozik a külföldi finanszírozású, politikai tevékenységet folytató nem orosz és orosz civil szervezetekre is. A törvényt be nem tartó nem kormányzati szervezeteket az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtják, működésüket bírósági ítélet nélkül akár hat hónapra is felfüggeszthetik. Az NGO-knak a jövőben minden külföldről származó segélyről haladéktalanul tájékoztatniuk kell az orosz hatóságokat, ha nem akarnak pénz- vagy akár börtönbüntetést megkockáztatni.

A jogszabály bírálói szerint ez a törvény visszalépést jelent a hidegháború időszakába. Szerintük Vlagyimir Putyin így igyekszik elhallgattatni azokat a szervezeteket, amelyek bírálták teljesítményét az emberi jogok területén, és segédkeztek az elmúlt hónapok nagy kormányellenes tüntetéseinek megszervezésében.

A törvény miatt "mély aggodalmát" fejezte ki mások között az Egyesült Államok kormánya és a német szövetségi kormány emberi jogi megbízottja is. A jogszabálynak különösen azért lesz nagy hatása, mert a legtöbb Oroszországban működő emberi jogi szervezet külföldi támogatásból működik. Állításuk szerint másképp nem tudnának talpon maradni, mert a kormányt kritizáló hangjuk miatt az államtól nem kapnak szinte semmilyen forrást.

(MTI)

ui.: És persze a segélyszervezetek, a nem ortodox vallási közösségek, kulturális csoportok - szóval mindenki, aki nem állami szervezet és merészel pályázni vagy adományt elfogadni külföldről... - a szerk.

You have no rights to post comments