Háborús hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. február 02. péntek

Kitiltották az ukránokat a megszállt atomerőműből; legalább húsz billiárd forintnyi kár Ukrajnában; döntött a nemzetközi bíróság; harmadával kevesebb megszületett gyermek; ismeretlen helyre bebörtönzött ellenzéki aktivista; vagyonelkobzás háborúellenességért - hírek + ima:

- Kitiltották az ukrán Enerhoatom munkatársait a zaporizzsjai atomerőműből - Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat munkatársai csütörtöktől nem léphetnek be többé az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai nukleáris létesítmény területére – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön.
A zaporizzsjai atomerőmű vezetése arról tájékoztatott, hogy a jövőben csak olyan munkatársak dolgozhatnak ott, akik felvették az orosz állampolgárságot és szerződést kötöttek a létesítmény orosz üzemeltetőjével.
Jelenleg mintegy 4500-an dolgoznak az erőmű területén, 940 jelentkezést még vizsgálnak – ismertette a NAÜ, hozzátéve, hogy Oroszországból is küldtek oda dolgozókat. Az atomerőműben a háború előtt még 11 ezer 500 ember dolgozott.

- Történelmi döntést hozott a Nemzetközi Bíróság - Az ENSZ Nemzetközi Bírósága (ICJ) megállapította, hogy Oroszország megsértette a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról és a faji megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló nemzetközi egyezményeket – írja az MTI.
Ez az első alkalom a történelemben, hogy a hágai székhelyű bíróság végleges döntést hozott a nemzetközi jog Oroszország általi megsértésével kapcsolatban.
Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint az ENSZ-bíróság döntése „nem hagy kétséget afelől, hogy az Oroszországi Föderáció lábbal tiporja a nemzetközi jogot”.
A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál beszámolója szerint a Nemzetközi Bíróság határozatában bűnösnek találta Oroszországot a terrorizmus finanszírozásáról szóló egyezmény 9. cikkének megsértésében. Eszerint Oroszország nem tett eleget a terrorizmusfinanszírozási ügyek kivizsgálásával kapcsolatos kötelezettségeinek, amelyekre Ukrajna többször is felhívta a figyelmet.
Az ICJ határozata szerint Oroszország megsértette az ukrán kisebbséggel szembeni megkülönböztetés tilalmára vonatkozó kötelezettségét az oktatásban. A döntést ismertető bírósági elnök felhívta a figyelmet az ukrán nyelven tanuló iskolások számának robbanásszerű csökkenését mutató adatokra.

- Oroszország eddig több mint 20 billió forintnyi kárt okozott Ukrajnának - A háború kezdete óta Oroszország 2,2 billió hrivnya, azaz több mint 20 billió forint kárt okozott Ukrajnának – írja az Ukrajinszka Pravda. Ezt Denis Schmigal ukrán miniszter jelentette be.
A Környezetvédelmi Minisztérium információi szerint a teljes körű invázió kezdete óta csaknem 3,6 ezer környezet elleni orosz bűncselekményt regisztráltak. Az ellenség 2,2 billió hrivnya értékű kárt okozott nekünk – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy ezenkívül több százezer négyzetkilométernyi földterület potenciálisan aknák és lövedékek által szennyezett.
Schmigal hangsúlyozta: Ukrajna és partnerei közös célja, hogy az agresszor fizessen meg minden elkövetett bűncselekményért, különösen a környezet elleni bűncselekményekért.
Az »Oroszország fizetni fog« elv rendkívül fontos és alapvető számunkra. Hatékony döntéseket várunk az Európai Unió, az USA és más országok részéről, amelyek lehetővé teszik, hogy az Orosz Föderáció erőforrásait Ukrajna megsegítésére irányítsák át – hangsúlyozta.

- 2023-ban harmadával kevesebb gyermek született Ukrajnában, mint a háború előtt - Az ukrán igazságügyi minisztérium adatai szerint 2023-ban több mint 187 ezer gyermek látott napvilágot. Ez 32 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben, amikor 273 700 csecsemő született.
Ukrajnában összességében 2013 óta csökken a születések száma. A 2010 és 2013 közötti időszakban az újszülöttek száma évente mintegy félmillió volt, ez a szám 2022-ben meredeken, 25 százalékkal, 206 000-re csökkent.
A legnagyobb születésszám-csökkenést 2023-ban – az ideiglenesen megszállt területek és a háborús területek nélkül – Kijevben regisztrálták. Ez 33 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A főváros azonban továbbra is őrzi vezető helyét az újszülöttek számában.

- Ismeretlen helyre helyezhették át az Oroszországban bebörtönzött Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust abból a szibériai fegyházból, ahol szeptember óta raboskodott – közölte hétfőn felesége és ügyvédjei az MTI beszámolója szerint.
Jevgenyija Kara-Murza az X-en azt írta, hogy férje, aki két mérgezéses támadást is túlélt és emiatt idegrendszeri betegsége alakult ki, az utóbbi négy hónapot magánzárkában töltötte az omszki fegyházban.
Mindazonáltal azoknak a foglyoknak, akiket vasúti úton vagy rabszállítóval helyeznek át Oroszország egymástól távoli büntetés-végrehajtási intézetei között, sokáig „nyomuk veszhet”. Decemberben hasonló dolog esett meg Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikussal, akinek hollétéről hetekig nem voltak értesülések.
Az orosz büntetés-végrehajtási hivatal egyelőre nem reagált megkeresésre az orosz mellett brit állampolgársággal is rendelkező Kara-Murza hollétének ügyében, akit tavaly áprilisban huszonöt évi fegyházbüntetésre ítéltek hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások vádjával.
David Cameron brit külügyminiszter hétfőn felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul tájékoztassa az ellenzéki politikus jogi képviselőit Kara-Murza hollétéről.
„Mélyen aggódom Kara-Murzáért, egy brit állampolgárért, akit azért börtönöztek be Oroszországban, mert szót emelt az ukrajnai invázió ellen” – írta Cameron az X-en.

- Vagyonelkobzással jár majd az orosz fegyveres erők rágalmazása és az állambiztonság elleni tevékenységre való nyilvános felhívás egy törvénymódosítás szerint, amelyet szerdán szavazott meg harmadik, végleges olvasatban az orosz parlamenti alsóház – számolt be az MTI.
A változások a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvet érintik. Ezeket az indoklás szerint az ország biztonsága ellen irányuló tevékenység visszaszorítása érdekében olyan mechanizmussal egészítették ki, amely az ilyen cselekmények finanszírozására szánt pénz, értéktárgyak és egyéb vagyontárgyak elkobzásáról rendelkezik.
Az indítványozók szerint az orosz hadsereg rágalmazásáért járó vagyonelkobzásnak a védelmi képesség, a biztonság és az alkotmányos rend védelme a célja.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy szabadíts meg minket minden megszálló hatalomtól, antikrisztusi vezetőtől, a háború, gyűlölet és viszály lelkeitől és emeld fel a béke embereit mindenhol a világon! Add, hogy vége legyen a háborúknak és eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments