USA: az episzkopális egyház két közössége csatlakozott a katolikus egyházhoz

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. július 15. vasárnap
Az amerikai egyesült államokbeli episzkopális egyház két dél-kaliforniai közössége teljes szeretetközösségre lépett a katolikus egyházzal – közli a CNS katolikus hírügynökség.

Az Oceanside-Carlsbad-i Canterbury Szent Ágostonról és a Santa Ana-i Boldog John Henry Newman bíborosról elnevezett volt episzkopális közösségről van szó, amelyek beléptek a Szent Péter Széke személyi ordinariátusba.
XVI. Benedek pápa idén januárban állította fel az ordinariátust az „Anglicanorum coetibus” kezdetű apostoli konstitúció értelmében azon anglikán hívek részére, akik teljes szeretetközösségre kívánnak lépni a katolikus egyházzal.
Az ünnepélyes szentmisét Tod D. Brown Orange-i püspök mutatta be, amelyen koncelebrált Jeffrey Steenson a Szent Péter Széke személyi ordinariátus ordináriusa, az episzkopális egyház egykori főpásztora. Steenson atya homíliájában a szeretetközösségben élés jelentőségére hívta fel a figyelmet arra buzdítva a katolikus egyházhoz csatlakozott híveket, hogy továbbra is munkálkodjanak a kommunióért. A szentmisén a katolikus egyház papjává szentelték a volt anglikán lelkipásztort, Andrew Bartus-t felesége jelenlétében.
A Szent Péter Széke személyi ordinariátus a második, amelyet a Szentatya azon anglikán hívek számára állított fel, akik szeretetközösségre kívánnak lépni a katolikus egyházzal. Az első a 2011 januárjában felállított Egyesült Királyságbeli Walsingham-i Miasszonyunkról elnevezett személyi ordinariátus, míg a harmadik az idén június 15-én felállított ausztráliai Dél Csillaga Miasszonyunkról elnevezett személyi ordinariátus.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments