Eszement költekezés

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. december 30. szombat

A legfrissebb adatok szerint legalább 30 halálos és több mint 160 sebesült áldozata van az Ukrajnában péntekre virradóra végrehajtott, minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak. A Sky News összefoglalója szerint mintegy 160 rakétát és drónt indítottak Ukrajna ellen, a célpontok zöme pedig Kijevben, Odesszában, illetve Lvivben és Harkivban található. A katonai létesítmények mellett szülészetet, iskolákat és lakónegyedeket is támadtak, és mintegy száz otthon sérült vagy semmisült meg összesen. De mennyibe kerül egy ilyen támadás? Itt van az elképesztő, milliárdos összeg:

A Kyiv Post összesítése szerint közel 1,3 milliárd dollárnyi (kb. 450 milliárd forint) rakétát és Shahed-136/131 típusú iráni drónt vetett be Oroszország a pénteki támadás során.

Az eddig azonosított típusok közül az X-101 cirkálórakéta volt a legdrágább, amelynek darabja 13 millió dollárba kerül, de bevetettek legalább 5 Kindzsal hiperszonikus rakétát is összesen 50 millió dollár értékben.

Erről a fegyverről korábban azt olvashattuk, hogy először az ukrajnai háborúban mért vele csapást Oroszország. Az összesítésben szereplő rakéták értékéhez képest elenyésző az iráni drónoké, amelyek kiviteltől függően 20-50 ezer dollárért kerülhettek az orosz hadsereg birtokába.

You have no rights to post comments