Béke Fejedelme, békéért esdeklünk

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. április 28. péntek

Áldott három nap, Ferenc pápa hazánkban - bízzunk benne, hogy a sok ima meghallgatásra talál egyházunkért és hazánkért, de az egész világért is. Jó alkalom ez arra is, hogy imádkozzunk a szomszédunkban dúló háború befejezéséért. Itt van néhány hír, hogy a szívünk megnyíljon a béke kikönyörgésére, és aztán imádkozunk:

 Titkos felvételek kerültek ki: az oroszok ukrán hadifoglyokat végeznek ki a kihallgatásuk után - Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) honlapján csütörtökön közzétett egy újabb lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyben egy orosz katona arról beszél ismerősének, hogy ukrán hadifoglyokat végeznek ki a kihallgatásuk után. A felvétel állítólag a kelet-ukrajnai fronton készült.
Az SZBU közölte, hogy megállapították az orosz katona személyazonosságát. A férfit Jevgenyij Szucskónak hívják, 1995-ben született, Oroszország novgorodi területéről származik, és tavaly ősszel mozgósították, jelenleg pedig a Harkivi területen teljesít szolgálatot. A felvételen a férfi egyebek mellett azt mondja, hogy nincs értelme foglyokat tartani. Elmondja, hogyan vágta el egy fogoly torkát, majd hozzáteszi, hogy „van elég ilyen esete, és ezt éjszaka kell csinálnia”.
Az SZBU azon dolgozik, hogy Szucsko és minden oroszországi háborús bűnös megkapja méltó büntetését az ilyen atrocitásokért. Az ukrán különleges szolgálat több mint 35 ezer büntetőeljárást vizsgál a háborús törvények és szokások megsértése miatt – fűzte hozzá közleményében az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

 Ukrajna közel egyharmada aknákkal van tele - Ukrajna a világ legnagyobb aláaknázott területévé vált az orosz invázió akciói miatt. Jelenleg az ország területének mintegy 30 százaléka aknákkal és fel nem robbant lőszerekkel van teleszórva. Ezekkel a mutatókkal országunk megelőzte Afganisztánt és Szíriát is – áll a GLOBSEC elemzőközpont jelentésében.  
Az elemzők megállapították, hogy az oroszok nagyon leleményesen valósítják meg céljukat, hogy minél nagyobb ukrán földterületet tegyenek lakhatatlanná: gyakran hagynak aknacsapdákat halott embereken vagy állatokon, valamint elrejtik a gránátokat az utakon, erdőkben és mezőkön, ahol könnyen rájuk lehet lépni – idézi a jelentést az Unian.

Több ukrán várost is rakétatámadás ért péntek hajnalban – számolt be a BBC hírportálja. - Dnyipro polgármestere közölte, hogy egy nő és egy hároméves gyermek meghalt a város elleni támadásban. Rakéták csapódtak be Umánban is, ahol egy kilencemeletes lakóépületet ért találat. Három ember ott is meghalt, öt embert pedig kórházba kellett szállítani. Ezen kívül robbanásokat jelentettek Kremencsukból és Poltavából, valamint Kijevből is. Az ukrán főváros katonai közigazgatásának vezetője szerint 11 orosz rakétát és 2 kamikaze drónt lőtt le a városban az ukrán légvédelem. Hozzátette: 51 nap óta ez az első alkalom, hogy rakétacsapás érte Kijevet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök legalizálta az elcsatolt ukrajnai területek azon lakosainak kitoloncolását, akik nem voltak hajlandóak elfogadni az orosz állampolgárságot. A rendelet szerint azok az ukrán állampolgárok, akik az elcsatolt területeken élnek, és úgy döntenek, hogy megtartják ukrán állampolgárságukat, 2024. július 1-jéig tartózkodhatnak ott. Ezt követően kitoloncolják őket. (index.hu)

Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, Úr Jézus Szent Szíve, békéért esdeklünk! Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments