Elfogadták az abortuszellenes törvényt az USA egyik államában

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. április 26. szerda

Az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortuszellenes törvényét fogadták el Észak-Dakotában, miután Doug Burgum republikánus kormányzó hétfőn aláírta a törvényt, írja a Guardian. Az új szabályozás kevés kivételtől eltekintve a terhesség teljes időtartama alatt megtiltja a terhességmegszakítást: a terhesség hatodik hetéig csak nemi erőszak, vérfertőzés vagy egészségügyi vészhelyzet – például méhen kívüli terhesség – esetén végezhető abortusz.

Doug Burgum szerint a törvény megerősíti, hogy Észak-Dakota egy életpárti állam. A törvény elvileg az aláírás után azonnal hatályba lép, de elképzelhető, hogy az észak-dakotai legfelsőbb bíróság miatt ez nem fog megtörténni.
Miután az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly döntésével eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét, több államban betiltották vagy tovább korlátozták a terhességmegszakítást. Jelenleg 13 államban van érvényben teljes abortusztilalom, sok helyen pedig jogi eljárás miatt van függőben a tilalom bevezetése.
Ugyanakkor az amerikai legfelsőbb bíróság múlt heti döntésével fenntartotta a legnépszerűbb abortusztabletta, a mifepriszton hozzáférhetőségét, amit egy texasi bíró korlátozott volna. Egy másik államban, Wyomingban korábban betiltották az abortusztablettákat, amire addig nem volt példa az Egyesült Államokban.
(telex.hu)

You have no rights to post comments