Háború, börtön, bíróság... hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. február 17. péntek

Háborúban meghalt gyermekek, börtönbe zárt újságírók, politikai foglyok - és kinek kellene bíróság elé  állnia... hírek + ima:

UNICEF: Gyermekek százai haltak meg egy év alatt a háborúban
Legalább 438 gyermek halálát okozták az ukrajnai harcok, s közel kétszer annyian, 842-en szenvedtek el különféle sebesüléseket – hívta fel a figyelmet az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) németországi ága szerdán, amiről az MTI számolt be.
A jelentés kiemeli: mintegy 3,3 millió gyerek és fiatal szorul sürgős humanitárius segítségre, míg 16 millióan olyan alapvető szükségletekhez nem jutnak hozzá, mint az ivóvíz. Hozzátették: a csatornarendszert érő súlyos károk miatt a közegészségügyi és higiéniai feltételek sincsenek meg.
Georg Graf Waldersee, a németországi UNICEF elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajna területén szétszórt, fel nem robbant taposóaknák további súlyos veszélyt jelentenek az ott élő családokra.

Hat év börtönt kapott az orosz újságírónő, aki ukrán áldozatokról írt
A szibériai Barnaul bírósága börtönbüntetésre ítélte Maria Ponomarenko orosz újságírónőt „álhírterjesztés” miatt – írja a BBC.Ponomarenko közösségi oldalán írt arról, hogy Mariupolban az orosz hadsereg több száz ukrán civilt gyilkolt meg.
A bíróság emellett öt évre el is tiltotta újságírói tevékenységétől Ponomarenkót.

EP: Bíróság elé kell állítani Vlagyimir Putyin
Oroszországnak szabadon kell engednie a demokráciáért küzdő összes politikai fogvatartottat, köztük Alekszej Navalnijt, az Európai Parlament (EP) Szaharov-díjával kitüntetett orosz ellenzéki politikust – jelentette ki az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában csütörtökön.
A 497 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP képviselői hangsúlyozták, a politikai foglyok szabadon bocsátásáig, a fogva tartási körülményeknek meg kell felelniük Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek. Kiemelték, Navalnijnak különösen nagy szüksége van orvosokra és arra, hogy ügyvédjeivel, valamint a családtagjaival kapcsolatot tarthasson.
Kijelentették, hogy bíróság elé kell állítani Vlagyimir Putyin orosz elnököt a saját lakossága ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Felszólították továbbá az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el korlátozó intézkedéseket azokkal szemben, akik felelősek az ukrajnai háborút ellenző orosz tüntetők önkényes büntetőeljárás alá vonásáért és kínzásáért.

Béke fejedelme, szentséges Istenünk, békéért esdeklünk! Békét adj szívünknek, békét családunknak, nemzetünknek, Ukrajnának és az egész világnak! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments