Ellenáll az egyház a gyónási titkot megszegő ír törvénytervezetnek

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. május 12. szombat
Mégis be akarja vezetni az ír kormány a meggyónt szexuális zaklatás kötelező jelentését – az egyház a végsőkig ellenáll.

2011 júniusában már felmerült, hogy tíz évig terjedő börtönbüntetés mellett a gyóntatónak jelentenie kell a civil hatóságoknak, ha valaki gyermekek elleni szexuális visszaélést gyón meg. Az egyház akkor is elutasította a tervezetet, hiszen az az egyik legfontosabb és legrégebbi szentségi kötelezettséget, a gyónási titkot sérti.

A törvénytervezet ötletét Alan Shatter igazságügyi miniszter elevenítette fel – írja az Independent című ír lap hírportálja. Sean McDonagh, a Katolikus Papok Szövetségének elnöke válaszul közölte: a papok egyszerűen nem fogják megszegni a gyónási titok rájuk rótt kötelezettségét. Raymond Field dublini segédpüspök hozzátette: a gyónás titkot semmilyen okból, semmilyen körülmények közt nem lehet megszegni, és kész. 

Shatter viszont nem tudja elképzelni, hogy miként tud elszámolni a lelkiismeretével az, aki nem jelent egy esetet, amiről tudomást szerzett. Az egyház szerint sincs probléma a civil hatóságoknak való jelentéssel – kivéve a gyónás esetét. McDonagh felidézte egy új-zélandi pap, Francis Douglas esetét, akit a japánok halálra kínoztak, mivel nem volt hajlandó elárulni, mit gyóntak meg neki a filippínó gerillák.

 Ismert a gyónási titok védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak is az esete, aki nem volt hajlandó elárulni IV. Vencel cseh királynak, mit gyónt meg neki a hűtlenséggel vádolt királyné, és ezért megkínozták, majd a Moldva folyóba vetették. 

McDonagh arra is felhívta a figyelmet: a gyóntató sokszor nem is látja, ki gyón nála (sőt, nem is biztos, hogy ismeri az illetőt). Korábban pedig megjegyezte: nem tartja valószínűnek, hogy az ilyen visszaéléseket elkövető emberek meggyónnák tettüket, de ha még tudják is, hogy a papok kötelezve vannak a jelentésre, akkor biztos nem fogják meggyónni. Hozzátehetjük: a pap azt is megteheti, hogy nem oldozza fel az illetőt, és kötelezi, hogy jelentse fel magát. David Quinn, a Iona Intézet vallásszakértője azt is megjegyzi: a papnak a gyónási titok megtartásával is lenne lehetősége megpróbálni rábírni az elkövetőket a „következő lépés” megtételére, ami így most semmissé válik. 

Shatter ezekre a kritikákra azzal vágott vissza, hogy 1998-ban kötelezővé tették a bankrablás, a gyilkosság és az emberrablás jelentését is, és ez a törvény sem tett kivételt a gyónással. Mint mondta, tudta szerint egy papnak sem származott kára ebből a törvényből. 

Gianfranco Girotti érsek, a vatikáni Apostoli Penitenciária kormányzója az Il Foglio című olasz lapnak még tavaly nyáron leszögezte: Írország olyan törvényt fogad el, amilyet akar, de tudnia kell, hogy az egyház sosem fog hozzájárulni ahhoz, hogy bárki is gyónási titkokat áruljon el a civil hatóságoknak. 

A kánonjog szerint a gyónási titok megszegőjét automatikusan beálló kiközösítés sújtja, ami alól csak a pápa adhat feloldozást, valamint örökre eltiltják a gyóntatástól. 

Magyar Kurír
(szg)

You have no rights to post comments