Ferenc pápa ajándéka

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. december 19. hétfő

Ferenc pápa úgy döntött, hogy visszaadja Görögországnak a Parthenon három, 2500 éves darabját, amelyek két évszázada a Vatikáni Múzeum pápai gyűjteményében vannak.

A Vatikán rövid közleményben közölte, hogy a pápa „adományként” és annak jeleként adja át azokat II. Jeromos érseknek, a görög ortodox egyház vezetőjének, Görögország szellemi vezetőjének, hogy „őszintén az igazság ökumenikus útját követi”  − írta meg a The Guardian.
A három töredék egy lófej, egy fiúfej és egy szakállas férfifej, amelyek a 19. század óta a Vatikán birtokában vannak. A fiúfejet 2008-ban egy évre kölcsönadták Görögországnak.
A döntéssel, hogy a szobrokat a görög ortodox egyháznak „adományozzák”, és nem közvetlenül a görög államnak adják vissza, a Vatikán elkerülheti, hogy precedenst teremtsen, amely hatással lehet a múzeumaiban található többi kincsre. Világszerte számos nemzet és korábban gyarmatosított ország követeli, hogy a nyugati múzeumok adják vissza az elrabolt műkincseket.
A görög kulturális és sportminisztérium háláját fejezte ki a pápa „nagylelkű” döntéséért, valamint reményét arra, hogy a lépés nyomást gyakorol majd a British Múzeumra is. Az Akropolisz Múzeum szintén üdvözölte a döntést. Egyelőre nem világos, hogy az érseknek milyen tervei vannak a műtárgyakkal.
A Vatikán döntése, amelynek végrehajtása várhatóan még eltart egy ideig, valószínűleg további nyomást jelent a British Múzeumra, amely eddig is elutasította, hogy visszaadja a Parthenon szobraiból álló, Elgin-márványok néven ismert nagyobb gyűjteményét, amely 1816 óta a múzeum egyik központi darabja.
A British azt is elutasította már többször, hogy visszaadja azokat a márvány műtárgyakat, amelyek a Parthenont díszítő 160 méteres fríz mintegy felét tartalmazzák, és ragaszkodik ahhoz, hogy azokat jogszerűen szerezte meg.
(index.hu)

You have no rights to post comments