Öngyilkossági hullámot hozott a válság Európában

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. április 25. szerda
Megdöbbentő ütemben növekszik Európa-szerte az öngyilkosok száma a pénzügyi válság kirobbanása óta. Az ezt alátámasztó nemzetközi kutatások irányítója, a cambridge-i egyetem szociológia professzora, David Stuckler az alapblog.hu-nak adott interjúban azt állítja, hogy a gazdasági-pénzügyi krízis önmagában véve is sok ember életét teszi kockára, de a végső, az öngyilkossági szándékot előidézni képes kilátástalanság ott jelentkezik a legjellemzőbben, ahol az állam folyamatosan leépíti a szociális juttatásokat és eközben újabb és újabb adókkal kívánja sarcolni a lassan, de biztosan fizetésképtelenné váló polgárokat.

Míg 2003 és 2007 között egész Európában csökkenő tendenciát mutattak az öngyilkossági adatok, addig a válság kirobbanása óta szinte már járványszerűen terjed az öngyilkosság – főként a kis- és középvállalkozó férfiak körében – az eladósodottsági krízisben szenvedő Görögországban, Olaszországban, Írországban, valamint a legsúlyosabb megszorításokat végrehajtó balti államokban. Kelet-Európa hagyományosan továbbra is élen jár a szomorú statisztikákban. Térségünkre, a Baltikumra és Dél-Európára különösen jellemző, hogy a kormányok egyáltalán nem foglalkoznak a válság emberi tragédiáinak kezelésével és azok megelőzésével.

A görögöknél az utóbbi huszonnégy hónapban mintegy negyven százalékkal nőtt az öngyilkosságok illetőleg öngyilkossági kísérletek száma. A cambridge-i egyetem kutatócsoportja által végzett vizsgálat még a korábbról keltezett hivatalos görög kormányzati statisztikából indult ki, amely szerint a görög férfiak körében 2007 és 2009 között százalékos volt az öngyilkossági ráta emelkedése. "A keresőképes férfiak lelki szenvedése mélyebbnek bizonyult a nőkéhez képest a válság kitörését követő első körben" - vélte David Stuckler.  Írországban 2007 és 2009 között – megint csak főként a késői harmincas, egyébként egészséges és kenyerét jellemzően vállalkozóként kereső férfiak körében – 16 százalékkal, Olaszországban pedig 2005 és 2010 között 52 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma. Ezen időszakban mindkét országban folyamatosan és egyre intenzívebben szaporították az adónemeket, miközben drámai gyorsasággal gyengült a szociális háló.

(index)

You have no rights to post comments