Pell bíboros és az ateista Dawkins televíziós vitája

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. április 11. szerda
Egyórás „Kérdés-felelet” m?sort közvetített április 9-én este az ausztrál ABC televízió George Pell sydney-i bíboros és az ismert ateista, Richard Dawkins professzor részvételével.

A bíboros teistának nevezte Darwint, mivel – mint mondta – Darwin „nem tudta elhinni, hogy a hatalmas világegyetem és a világ valamennyi csodája akár véletlenül, akár valamiféle szükségszerűség folytán jött volna létre.” – „Ez egyszerűen nem igaz” – felelte a magát „szenvedélyes darwinistának” valló Dawkins. A közönség megtapsolta a bíboros válaszát: „Az önéletrajza 92. oldalán olvashatja. Nézzen csak utána.”
Dawkins véleményével szemben, mely szerint a tudomány előbb-utóbb minden kérdésre megtalálja a választ, George Pell kijelentette: a tudomány nem ad választ az ember kérdésére, hogy miért él. Dawkins erre azt felelte: az emberben ostoba kérdések is felvetődnek; ez is ilyen ostoba kérdés, amivel nem kell foglalkozni. 
Dawkins kifejtette: képtelenség, hogy az ember fizikailag visszatérjen a halálból, hiszen „az agy elrothad és kész”. Hozzátette: igyekszik nagyon finoman fogalmazni, amikor azt mondja, Pell bíboros bizonyára nem gondolja komolyan, hogy a test valóban feltámad. A bíboros csak annyit válaszolt: „Mr. Dawkins, nem szoktam olyasmit modani, amit nem gondolok komolyan.”

Magyar Kurír (mk)

You have no rights to post comments