Óraátállítás vasárnap hajnalban!

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. március 23. péntek

Idén 2012. március 25-én, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani az órát. Az óraátállítások mintegy 6 milliárd forinttal csökkentik az ország áramszámláját – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten mintegy 120 gigawattórával kevesebb áramot használ fel az ország, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító zrt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A vállalat tájékoztatása szerint az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos – 2-4 ezer megawattóra – fogyasztáscsökkenés tapasztalható. A megtakarítás nemcsak a pénztárcát kíméli, hanem a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát kell az erőművekben termelni – hangsúlyozza a Mavir a közleményében.

Az Európában 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák.  Az órák előreállítása biztosítja azt, hogy a világossággal jobban egybeesik az ébrenlét időszaka, amely reggel 7 és este 10 óra közé esik, ekkor kevesebb energiát kell világításra használni - olvasható a közleményben.

(MTI)

 

You have no rights to post comments