A katolikus romák Mária-zarándoklata a NEK-re ér a fővárosba

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. augusztus 01. vasárnap

A zalalövői Áldott Kereszt Egyesület által szervezett roma zarándoklat a Komárom-Esztergom megyei csatka-szentkúti kegyhelyről indul és szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején Budapesten ér véget.

Az egyesület közleménye szerint a zarándoklat Csatkát követő első állomása július 30-án, pénteken Szombathely lesz, ahol Székely János megyéspüspök bocsátja útjukra a híveket. A zarándokút minden magyarországi megyében érint majd olyan településeket, ahol roma katolikus közösségek fogadják az áldott keresztet, az állomásokon pedig egyházi szertartással és kulturális – jellemzően autentikus roma népzenét és vallásos énekeket megszólaltató – programmal egybekötött rendezvényeket terveznek.

A zarándoklat záróeseménye a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként szeptember 9-én megrendezendő cigány mise, majd szeptember 12-én a pápai szentmise lesz a Hősök terén.

A zarándoklaton többek között azért imádkoznak majd, hogy megvalósulhasson a csatka-szentkúti Mária-zarándokhely rekonstrukciója – amelyhez Ferenc pápa jelképesen egy eurót ajánlott fel – mert az „a magyar katolikus egyház féltett kincse, öröksége” – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Fotó: Áldott Kereszt Egyesület

Magyar Kurír

You have no rights to post comments