Balatoni civilek a Balatonért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. június 12. szombat

Többek között a magánosítás leállítását és a Balaton kotrásának elkezdését kéri minél előbb a 34 tagszervezetet tömörítő Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége az érintett minisztériumoktól, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől és a Balaton Fejlesztési Tanácstól, írja az MTI.

Gál Lajos, a szövetség elnökségi tagja az MTI-nek azt mondta, hogy a Balaton nyugati medencéje, főként a strandok egyre jobban iszaposodnak, ez teszi indokolttá a 17 éve abbahagyott iszapmentesítési munkák folytatását, a strandok előtt lévő, évek óta megtelt iszapcsapdák kitisztítását, továbbá a tóból kikerülő, majd megtisztított homokkal történő rendszeres strandhomokozást.
Hangsúlyozta, a balatoni iszapkotrás megindítása össztársadalmi érdek, amelynek finanszírozása túlmutat az önkormányzatok lehetőségein. A térség települései már egyeztettek, és konszenzusra jutottak, miszerint a fenékpusztai félig töltött zagyterek és a balatonszentgyörgyi felhagyott agyagnyerőhelyek alkalmasak lennének az agyanyag befogadására, tette hozzá.
Gál közölte, a BCSZSZ kezdeményezi a döntéshozóknál, hogy önkormányzatok, esetenként civil szervezetek is kaphassák meg egy-egy vízparti terület tulajdon- vagy kezelői jogát, és ezek kerüljenek bele az új vízparti tervekbe, így garantálva, hogy a területek ne kerüljenek magánkézbe és ne épüljenek be, hanem gondozva legyenek.
(telex.hu)

You have no rights to post comments