Hány ember élt eddig a földön?

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. szeptember 28. csütörtök

Kiszámolták, hogy hány ember születhetett eddig a Földön, elképesztő eredmény jött ki.

Az emberiség népessége – az iparosodás és a mezőgazdaság fejlődésének hatására – az elmúlt két évszázadban jelentősen megnőtt, az 1900-as 1,6 milliárdról napjainkra valamivel több mint 8 milliárdra. Észszerű lenne azt feltételezni, hogy talán a népesség olyan gyorsan nőtt egy ponton túl, hogy az élők száma rövid időre meghaladta a holtakét – számol be róla az IFLScience. A rendelkezésre álló adatok alapján azonban ez úgy tűnik: mégsem így van.
A 19. századtól kezdődően a népességi adatok sokkal jobbak lettek. Wendy Baldwin, a Népességügyi Referencia Iroda (PRB) munkatársa a BBC-nek 2012-ben azt nyilatkozta, hogy a népszámlálások, a nyilvántartások, az adóztatás mind ehhez kapcsolódó feljegyzések lehetnek. Mivel az első modern emberek 60 ezer évvel ezelőtt hagyták el Afrikát, ez elég sok idő, amikor becslésekre kell hagyatkozni.
A PRB a történelem és az őskor különböző pontjairól származó népességbecsléseket használt, és feltételezett születési rátát alkalmazott, ami egyre alacsonyabb lett az idő múlásával. A módszer durva becsléseket adott a születések számáról.
A számítást egy példával is szemlélték: a vaskori Franciaországban (Kr. e. 800-tól Kr. e. 100-ig) a várható átlagos élettartamot mindössze 10-12 évre becsülték, ilyen esetben a születési arányszámnak körülbelül 80 élveszületésnek kellene lennie 1000 emberre vetítve, csak hogy a faj fennmaradhasson. Ehhez képest a magas születési ráta ma körülbelül 35-45 élveszületés 1000 lakosra vetítve, és ez csak néhány fekete-afrikai országban figyelhető meg – magyarázták.
Ennek alapján a becslések azt mutatják, hogy i. e. 190 000 óta mintegy 117 milliárd születés történhetett, ami messze meghaladja a ma élő 8 milliárd ember számát.
A kutatók megjegyezték, hogy az a feltételezés, hogy a korábbi időszakban a népességnövekedés inkább állandó, mint erősen ingadozó volt, alul becsülheti az akkori átlagos népességméretet. Ez pedig az egyedüli tényező, ami a következtetést megkérdőjelezheti.
(economx.hu)