Négyszáz éves a világ legöregebb cápája

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2022. július 02. szombat

Felfedezte a gerinces állatok új, korban legidősebb rekorderét Julius Nielsen grönlandi tengerbiológus kutatócsoportja. A grönlandi cápa a vizsgálatok szerint az 1600-as években születhetett, azaz nagyjából 400 éves.

A korát először 150 év körülire becsülték, majd az állat szeméből vett mintán úgynevezett radiokarbonos kormeghatározást végeztek. Választásuk azért erre a módszerre esett, mert a szemben lévő fehérjék a cápa kölyökkorában keletkeztek és azóta nem újultak meg.
A tudósok végül megállapították, hogy az öt méter hosszú tengeri ragadozó kora nagyjából 272 és 512 év közé esik, hozzávetőlegesen valamikor 1501 és 1744 között születhetett, a legnagyobb valószínűség szerint a 17. században. Ennek megfelelően pedig valahol 400 év körül járhat.
Érdekesség, hogy a grönlandi cápák 50-100 éves korukig gyakorlatilag „tinédzserek” és csak 150 éves korukra lesznek például szexuálisan aktívak – írja a Földjáró.
A hírportál említése szerint az eddigi legöregebb csúcstartó gerinces egy 211 éves grönlandi bálna volt, ám ezt az életkort még akkor is megdönti a nemrég felfedezett cápa, ha a legalacsonyabb, 272 éves korbecslést vesszük alapul. A gerinctelenek legidősebb példánya pedig nem más, mint az 507 éves, Ming nevű kagyló.
(velvet.hu)