Már itthon is látható a Hajdúk Szent Koronája

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2021. július 03. szombat

Igaz, csak másolat, mert az eredetit Bécsben, a Kunsthistorisches Museum falai között őrzik, de másolatnak legalább eredeti. Hajdúszoboszlón Bocskai István fejedelem jogarának másolata is megtekinthető.

Kisfilmet készített a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum arról, hogyan került a Fejedelmi Kincstárba a néhai erdélyi fejedelem koronájának nemes és hiteles másolata. A Fejedelmi Kincstár a múzeum új kiállító tere, olyannyira friss, hogy 2021. június 26-án délelőtt adták át, és a Múzeumok Éjszakáján már meg is nyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az intézmény közlése szerint az új múzeumegység  a hajdúkat Szoboszlóra telepítő, és a magyarság egyetlen győztes szabadságharcát vezető Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket.
A kiállítás ékessége mindjárt két nemes és hiteles másolat: az uralkodó koronája és jogara. A korona eredeti példánya Bécsben látható (Kunsthistorisches Museum), a jogart pedig egy bukaresti múzeum (Muzeul Na?ional de Istorie a României) őrzi. Mindkét múzeum lehetővé tette, hogy a magyar szakértők és muzeológusok, valamit mesteremberek megvizsgálhassák az eredeti ereklyéket, és a tanulmányozás után elkészíthessék azok nemes és hiteles másolatát.
A koronamásolatot végül Takács József ötvösmester és gemmológus vezetésével húsz szakember készítette el, több mint két évig tartó munkával. Az erről készült videó most megtekinthető. Ebből kiderül, hogy a korona
    minden apró részletről fotósorozat készült,
    azokról digitális feldolgozás,
    azt is megtudhatjuk, hogyan alakították ki a korona kupoláját,
    s hogy 192 különböző drágakőre is szükség volt,
    ráadásul mind egyedi foglalatban.
A Bocskai-korona, a Hajdúk Szent Koronája misztikus tárgy. A múzeum tájékoztatása szerint eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan. Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett. Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a Bocskai István (1557-1606) fejedelem halála után, 1610-ben Bécsbe vitették, ám azt a magyar és a román állam is máig saját tulajdonának tartja.
(index.hu)