Érdekességek az izmokról

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2021. február 26. péntek

Az emberi testben több mint 600 izom található, de vajon melyik közülük a legerősebb? És a legnagyobb vagy a legkisebb? Válaszok a A Medium In Fitness and Health cikke alapján:

A szívizom van a legnagyobb igénybevételnek kitéve
Ha az állóképességet és a rugalmasságot nézzük, a szívizmot kiálthatjuk ki egyértelmű bajnoknak. Sohasem pihen, tulajdonosa egész életében folyamatosan dolgozik, naponta mintegy százezer alkalommal, egy élet során átlagosan 2,5 milliárdszor húzódik össze. Egyetlen más izom sincs ekkora igénybevételnek kitéve, az állandó, megterhelő munka ellenére mégis nehezen kopik, képes kiállni a keringési rendszerben lévő nyomást, és kiválóan adaptálódik a szövetek változó igényeihez.

A vádli fejti ki a legnagyobb erőt
Ha azt nézzük, melyik izom képes a legnagyobb erőt kifejteni, a győztes a háromfejű lábikra, a soleus, vagyis közismertebb nevén a vádli. Állandó munkájának köszönhetjük a mobilitást: ha a vádli nem fejtene ki folyamatosan húzóerőt, még felállni sem tudnánk, állás, járás, futás közben pedig elesnénk.

Tömegéhez képest a rágóizom a legerősebb
Ha saját tömegéhez viszonyítva nézzük, melyik izom a legerősebb, a rágóizom (musculus masseter) érdemli ki a megtisztelő titulust. Az állkapocsnál található izom zárja a szájat, ennek segítségével vagyunk képesek harapni, márpedig az ember harapási ereje több száz kg/nm is lehet, és ez nem kis feladatot ró az izomra.

További rekorderek
A legerősebb izom mellett érdemes összeszedni még néhány rekordert: az emberi test legnagyobb izma a farizom (musculus gluteus maximus), vagyis a fenék, a legkisebb izom pedig a fülben található, 1 milliméternél alig hosszabb kengyelizom (musculus stapedius). Az emberi test leghosszabb izma a comb elülső részén található szabóizom (musculus sartorius), melynek neve állítólag onnan ered, hogy a szabók hagyományosan ezt a területet használták méretvételhez nadrág készítésekor. A legtöbbet dolgozó izmok a szemben található extraokuláris izmok, melyek egyórányi olvasás közben több mint tízezer koordinált mozgást végeznek el.
(divany.hu)