Ötzi, avagy egy őskori gyilkosság feltárása

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2020. december 12. szombat

Ötzi, az 1991-ben Dél-Tiroli Alpok gleccserjegébe fagyottan megtalált vadász (5300 évvel ezelőtt élt, a korai rézkorban) biztos, hogy nem gleccseren vadászott. Akkoriban 500 méterrel magasabban volt az erdőhatár azon a számára végzetes helyen, mint ma. Aztán befedte a később lehúzódó  jégfolyam (Schnidejoch gleccser, Svájc) és konzerválta.

Ötzit részletes vizsgálat alá vetették. Nagy meglepetésre a röntgen egy kovakő nyílhegyet mutatott ki a hátában. Találgatások sora indult, mi történhetett, de senki nem jutott egyről a kettőre. Egészen addig, amíg át nem vette a gyanús ügyet Alexander Horn, a müncheni rendőrség kitartó detektívfelügyelője.
A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az eset a következőképpen történhetett: Ötzi lesétált a völgyben található faluba, ahol, tisztázatlan körülmények között, összetűzésbe keveredett egy ismeretlen egyénnel. Mivel kézfején nem találtak halálos sebre utaló nyomot (zúzódást, szúrt sebet stb.) nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a dulakodásból Ötzi került ki nyertesen. Nem került elő azonban arra utaló bizonyíték, hogy megölte volna ellenfelét. Bár erre utaló nyomozati adatok hiányában, ez sem zárható ki teljesen.
A cívódást követően Ötzi fogta favázas hátizsákját, telepakolta elemózsiával, majd sietve távozott. 3200 méteres magasságig meg sem állt, ott letáborozott és megpihent. Mivel megéhezett, evett egy kis kőszáli kecskét alakorral (ősi, egyszemű búza), hozzá valamilyen zsiradékot, mindezt egy kevés páfránnyal is kiegészítette.
Az inspektor szerint nem sokkal ezután jelenhetett meg az ismeretlen tettes, aki rejtőzve, mintegy 30 méterről hátba lőtte az éppen pihenő hegyi vadászt. A nyílhegy átfúródott a bal hónalja alatt, szétroncsolta a kulcscsont alatti verőeret, ezzel halálosan megsebesítve Ötzit.
Hogy nem rablás, hanem, előre megfontolt szándékból elkövetett, befejezett emberölés kísérlete történt, egyértelműen bizonyítja, hogy a gyanúsított nem vitte magával Ötzi semmilyen értéktárgyát, beleértve rézfejszéjét sem. Erősen valószínűsíthető, hogy efféle cselekedettel nem akarta feleslegesen felhívni a figyelmet magára  azzal, hogy ilyen értékes fegyverrel a kezében csak úgy, váratlanul, besétál a faluba.  
Az ügyet azóta lezárták. A bűncselekmény körülményeit, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, teljesen felgöngyölítették. A tettes kilétére viszont nem derült fény. És már, sajnos, nem is kerülhet rá sor, mivel a bűntény elévült.
(index.hu)