Miért tarthatjuk hitelesnek a medjugorjei üzeneteket?

Kategória: Eheti Megjelent: 2018. március 26. hétfő

1981. június 24-én jelent meg először a Szűzanya Medjugorjéban a fiatal látnokoknak. Üzeneteket adott és ad át a béke, a hit, a megtérés, az ima, a böjt és a bűnbánat fontosságáról. A falu zarándokhellyé vált, ahová évente milliónyi zarándok érkezik, hogy ott imádkozzon, gyónjon, keresztutat végezzen és lelki programokon vegyen részt. Nagyon sok testi-lelki gyógyulás történik, a megtérések száma is nagyon nagy. Nézzünk most néhány szempontot, ami alapján hitelesnek tarthatjuk a medjugorjei üzeneteket:

Az üzenetek kétség kívül természetfeletti eredetűek
Már a legelső alkalmaknál megállapítható volt, hogy a Szűzanya megjelenésekor a látnokok mintegy kívül kerülnek a természetes világon. Fizikai ingerekre (hőhatás, fájdalom, stb.) nem reagálnak. Szemük ugyanarra az egy pontra irányul, figyelnek, válaszolnak, bár hangjuk számunkra nem hallható. (Később a látomásról is egymással megegyező módon beszéltek, akkor is, amikor a hatóságok egymástól elkülönülten hallgatták ki őket.)
Mindez különbözik attól, amikor valaki belső kép vagy sugallat formájában kap üzenetet, hiszen ilyenkor felmerülhetnek egyéb pszichés folyamatok is: az illető személyisége, belső világa, kultúrája, fantáziája, stb. Itt egyértelműen külső, természetfeletti eseményről beszélhetünk. Természetesen még így is lehetnének az üzenetek hamisítványok, hiszen tudjuk, hogy olykor a sátán is Isten angyalának adja ki magát (2Kor 11, 14), hogy becsapja az embereket. Ezért meg kell vizsgálnunk az üzenetek tartalmát is.

Az üzenetek tartalma megegyezik a Szentírás és az Egyház tanításával
Az üzenetek tatalma a bűnbánatról és megtérésről, az Istenbe vetett hitről és reményről, Isten és a Szűzanya irántunk érzett szeretetéről szólnak. Ha ezek az üzenetek a gonosz lélektől jönnének, akkor valóban elmondhatnánk, hogy a sátán meghasonlott önmagával (lásd: Mt 12, 25-26). Mivel azonban ez nem történik meg – a sátán mindörökre Isten ellensége és minden gonoszság kútfeje marad, önmagát meg nem tagadva -, és mivel azt látjuk, hogy egész világon, ahol a Szűzanya medjugorjei üzeneteit megfogadják, ott lelki ébredés kezdődik, ezért bátran hihetjük, hogy ezek az üzenetek Istentől jönnek, a Gospán, a Béke királynőjén keresztül.

A jó fa jó gyümölcsöt terem
Jézus azt mondja: „Vagy jó a fa, és a gyümölcsei is jók; vagy rossz a fa, és a gyümölcsei is rosszak. A fát ugyanis a gyümölcséről lehet megismerni.” (Mt 12, 33) A jó fa jó gyümölcsöt terem – márpedig Medjugorje gyümölcsei nagyon jók. Számtalan megtérés, életrendezés, az ima- és hitélet megújulása… ezek letagadhatatlanok még a legkétkedőbb megfigyelők számára is.

Az üzenetek stílusa
A medjugorjei üzenetek általában rövidek, stílusuk egyszerű. Valaki – szinte bírálóan -, azt mondta: a Szűzanya mindig ugyanazt mondja. Ez persze így nem igaz, de az biztos, hogy aki mindig valami újat, érdekességet, különlegességet vár, az csalódni fog. De hiszen épp így lehet sokszor megkülönböztetni a hiteles üzeneteket az emberi fantáziálásoktól és a gonosz lélek sugallataitól! Az emberek ugyanis szeretik, ha a „fülüket csiklandozzák” – ezért aztán a hamis magánkinyilatkoztatások tele vannak fantáziadús elemekkel. Beköszön bennük a fél mennyország az angyalokkal és szentekkel, tele vannak hírekkel és üzenetekkel a csapásokról és ígéretekről, politizálnak, kiátkoznak és dicsérnek, fenyegetnek és ígérgetnek… Az Egyház által hitelesnek tartott és elfogadott magánkinyilatkoztatások stílusa nem ilyen.
Mi hasznos és jó dolognak tartjuk a medjugorjei üzenetek olvasását, átelmélkedését, tanácsai követését. Ez a kis kötet az év minden napjára ad egy-egy rövid részletet valamelyik üzenetből. (Odaírva az üzenet pontos dátumát is.) Csak egy-két mondat, csak egy rövid kis lelki olvasmány, lelki erősítésül napról napra - javunkra válik!
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

A hamarosan megjelenő: Medjugorjei üzenetek napról napra - című könyv bevezetője

You have no rights to post comments