Mindenhatóság

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. november 02. hétfő

A pszichológusok szerint az ember életében kétszer érzi magát omnipotensnek, azaz mindenhatónak. Először kisbabként, amikor minden kívánsága teljesül, másodszor kamaszként, mikor hirtelen kinyílik a világ és minden lehetségesnek tűnik. Én hozzá tennék egy harmadikat is: megtéréskor, amikor Isten önzetlen, ingyenes és támogató szeretetétől körülölelve Jézussal együtt valljuk: „minden lehetséges annak, aki hisz”… aztán szembe jön a „valóság”…

Valóban, 25 évvel ezelőtt, fiatal házasként, Isten úgy hordozott a tenyerén minket, mint a kisbabákat – semmi sem tűnt lehetetlennek! Hiszen csak szólni kell Apunak és minden teljesül – aztán persze mégiscsak meg kellett tanulnunk járni, bukdácsolva, el- elesve, és az is kiderült, hogy időnként velünk szemben Apunak van igaza és nem is enged belőle.
Ha azt hisszük, hogy az út Istennel egyenesen fölfelé vezet, akkor alapos tévedésben vagyunk. Pedig milyen jó volt elképzelni: először kis közösség, aztán egyre többen megtérnek, aztán Isten dicsőségére megtért városok - ahol a kocsmákból közösségi házak lesznek -, aztán megtér az egész ország, és még csak most kezdtük! („Harmadnapra megforgatjuk az egész világot!” Ezt mi még énekeltük kisdobosként és úttörőként, s talán az első kommunisták is ilyen naiv hittel lelkesedtek – aztán mi lett belőle?!)
A mi utunk inkább hasonlít egy reszketős szinusz-görbére, mint egyenes vonalra. Látszólag hol fel, hol le, hol sehová. Olykor teljes bizonytalanságban magam se tudom eldönteni, jó-e még, amit csinálok, csinálunk, vagy valahol utat tévesztettünk? Túl sok, vagy túl kevés? Túlságosan nyomulós, vagy épp nem eléggé? Több csendesség vagy több aktivitás? Vagy mindkettő egyszerre?
Az elmúlt évek során többen mondták már, hogy túl sok mindennel foglalkozom egyszerre, a kevesebb több lenne. Legyek csak író, de ne fessek (magukban hozzá téve: amúgy is értéktelen). És: nem kell annyit missziózni, itt vannak a közösségek. És: szegény családod hogy bírja? És akkor ráadásul még az iskolába is el kellett mennem tanulószobázni – na, ezt egyöntetűen helyeselték, legalább pénzt keresel!
Mit kell fenntartani és mit nem? A Szeretetláng kápolnát 18 éve építettük, most bezárt a pékség és a bolt, aminek az udvarán áll – itt hunyt el Kindelmann Erzsébet asszony, a Szeretetláng Lelkinapló leírója – nincs fűtés, áram, víz, de azért mi továbbra is fenntartjuk ott az imaalkalmainkat. Közben felújították a temetővel szemben a Mária Segíts kápolnát – világítás van, fűtés nincs -, ahol az elmúlt években egy többezres lakótelep nőtt ki a földből. Most ott is tartunk hetente egyszer szentségimádást. Hagyjam ott az egyiket a másikért, törődjünk bele a bezárásba, vagy épp tartsunk ki?
Most jelenik meg egy új könyvünk – A Hegyi beszéd -, aminek nagyon örülök. Ha viszont az eladott példányszámokat nézzük: már rég abba kellett volna hagynom a könyvkiadást. Számít? A létszám, az alkalmak gyakorisága, a gyógyulások radikalitása – ez számít? Van olyan közösségünk, amivel már több, mint húsz éve zakatolunk együtt, hol többen, hol kevesebben, de még mindig együtt. Itt az egyházközségünk, ahol – bőven nem csak nekünk köszönhetően -, csodálatos emberek, közösségek vannak és növekednek a hűségben, kitartásban, és olykor létszámban is. Magaménak érzem őket, még ha nem is találkozunk évente kettőnél többször. És miért ne érezhetném magaménak hazám örömeit és bánatait, ha amúgy is minden nap imádkozom érte?
Szeretnénk mindenhatóak lenni, hogy amit tervezünk és csinálunk, az mind sikeres legyen – hát nem Isten országát építjük vele? És talán sikeresek is vagyunk, csak nem a világi forma szerint. Nem az egyre több és egyre nagyobb mentén, bár azt se tagadhatjuk, hogy azért van egyre több és egyre nagyobb is.
Igen, minden lehetséges annak, aki hisz – de ez a „minden” és „mindenhatóság” bele van ágyazva Isten terveibe. Kis Szent Teréz a cellája mélyén imádkozott az egész világ megtéréséért – és most ugyanezt teszi a mennyekben, így lett a missziók védőszentje. Beteljesedett már a hívása? Még mindig csak részlegesen. Akkor mi se csüggedhetünk el. Kicsik vagyunk, a világ szemében pedig senkik. Isten azonban figyel ránk, épít ránk és velünk együtt munkálkodik. Keresztény születésünk már megtörtént, túl vagyunk – időben legalábbis -, a keresztény kamaszkorunkon is. Megyünk előre a keresztény érettségben a felnőtté válásban. Ehhez pedig az is hozzá tartozik, hogy már nem a kicsi-nagy, kevés-sok, kényelmes-kényelmetlen, van pénz - nincs pénz ellentétpárokban gondolkodunk, hanem egyszerűen megyünk előre, mindazzal a lehetőséggel és kegyelemmel élve amit Isten belehelyezett az életünkbe, Isten dicsőségére és az emberek javára. Aztán valamit bízzunk rá, Apura is …
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

Hozzászólások   

+1 #8 edit 2015-11-12 14:33
nem a mennyiség számit, mert ha egyetlenegyet is megmentettél, nem tudhatod, hogy azt az egyet Isten nem várta e jobban kilencvenkilencnél.
lehet csüggedni, emberek vagyunk, de a Szentlélek folyamatosan munkálkodik bennünk, és újra és újra talpraállít, mert számunkra nincs más út, hála az Istennek és fáradtan, kimerülten néha kissé megtépázva is, de az Egy úton vezetnek a Mindenható teljes megismerése felé.
van értelme a munkádnak, keveset látsz eredményeidböl a földön, de annál több van feljegyezve az Égben.
+1 #7 Márta István 2015-11-03 21:31
Köszönjük a munkádat, mi lenne velünk, ha nem volnának, akikre fel lehetne nézni, és téged nézve az ember elgondolkodik, vajon a saját tálentumait használja-e?
+1 #6 Gunyits László János 2015-11-03 20:39
Szükségem van a hűségedre, az okosságodra és kell, hogy kezet foghassak veled, akitől nem hallottam vagy olvastam rendetlen szavakat.
Mindegy, mit csinálsz, fontosnak azt gondolom, hogy amikor feléd tekintek, akkor ott vagy, ahol várom, hogy legyél, és azt teszed, amit szívesen látok.
Ezekkel a szavakkal tudatom, hogy örülök és megtiszteltetés nek tartom, hogy ismerhetlek és olyan tanítóimat köszönthetek, akik hozzád hasonlóan munkálkodnak Krisztus ügyében. Szerencsés vagyok ebben. Kedves Ali bácsit volt alkalmam megvigasztalni, amikor készülődve a minden szentek útjára, kicsit elcsüggedt, talán meglátta emberi lényének kicsinységét. Mi viszont tudjuk, hogy elegendő amit cselekedett.
Örömmel gondolunk a vele közösen töltött időre.
Azt gondolom, példát vehetünk róla, közelünkben élt, ismerhettük, jó emlékezni rá.
Esetleg kedves Regőczi István atya háború utáni időben adott szolgálatát és mind a közeli múlt ideig tartó szolgálatát ismerjük. Nem hallottuk panaszolni. Legyenek példáink a szentjeink, hiszen milyen szerencsések vagyunk, találkozhattunk velük, kezet foghattunk velük.
Valamikor ezt már megírtam itt, nagy megtiszteltetés nek veszem, hogy ebben a nehéz időben vannak emberek körülöttem, akikkel szívesen fogok kezet, akiknek egyenes beszédje hasznomra van és örömet okoz.
Légy áldott a szolgálatodban!
#5 siposgyula 2015-11-03 10:44
Köszönöm a biztató szavaitokat!
+1 #4 Margó 2015-11-03 07:42
Igenis van értelme annak, amit csinálsz. Mi egy vidéki gyógyító alkalmon találkoztunk a karizmatikus mozgalommal először -rajtad keresztül. Előtte a neveteken kívül semmit nem tudtam rólatok. Nem gyógyultam ugyan még meg, de bízom továbbra is, s lelkileg jobban törekszem Isten felé, ami sokat segít - a betegségemben is. Lélekben hozzátok tartozónak érzem magam (s a fiam is így van ezzel). A valóságban nem tehetem, hiszen itt keleten nincsenek karizmatikusok. Mi távolról nem látszunk, de attól még vagyunk.Biztosa n vannak így még sokan mások is. S hogy is szokták mondani, lassan érik  a gyümölcs,de érik. S egyszer még a termés bőséges lehet.Isten áldja munkátokat! 
+2 #3 Rónai Szilárd 2015-11-02 19:18
Kedves Gyula testvér!

Te mindig bíztattál engem, és nagy segítségemre voltál, ha támaszra szorultam. Csodállak azért, mert sokan feladták a kitartó és nem éppen könnyű evangelizáziós munkát. Köztünk én sem érzem, hogy elég lelkesedéssel mélyednék el Isten szeretetében
. E miatt másokat sem tudok lelkesíteni, de ha látom a kitartó és áldozatos munkádat minden nehézség ellenére, akkor felderülök, hogy van remény, az Isten munkálkodik a lelkekér.
#2 siposgyula 2015-11-02 12:39
Köszönöm!
+1 #1 Bíró Gézáné 2015-11-02 10:03
Kedves Gyula !Tudom,hogy sok nehézséggel küzdötök.Ennek ellenére kitartást,és nem csüggedést kívánok.Hisz néhány napja azt írtad a gáncsolások ellenére menetelek előre.Tehát tovább,tovább!

You have no rights to post comments