Jézus sétál Budapesten

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. február 16. hétfő

Jézus sétál a városban, ahol nyitva vannak a plázák és zárva a templomok. Kopottas farmer van rajta, szürke pulcsi és kabát. Haja talán kissé hosszabb az átlagnál, szakálla rövid, ápolt – észre sem veszik. Jézus nézelődik, aztán megáll egy szexshop mellett, ahová épp egy férfi készül bemenni.

- Elnézést, hogy zavarom – szólítja meg Jézus a középkorú embert -, elárulná, hogy mit lehet itt vásárolni?
A férfi zavartan néz rá, nem tudja, hogy most szórakoznak vele, vagy tényleg ütődött a fickó.
-Ember, nem lát a szemétől? Itt olyan cuccokat vehet, amivel feldobhatja szexuális életét. – Majd hozzáteszi, immár tegezve: Érted, egy kis szado-mazo… ha nem világos, akkor itt megnézheted, filmeket is adnak és megveheted az összes cuccot, amit csak szeretnél.
- Ilyen ostort, meg bilincset? – kérdezi Jézus. – Meg olyan lyukacsos bőrruhákat? Azokat szeretik a nők?
- Pontosan, barátom, pontosan. – A férfi egyre magabiztosabb: - Én aztán ismerem a dörgést, ha valamit nem tudsz, majd én segítek, gyere csak be!
Jézus azonban nem mozdul. a fejét vakarja, aztán belenéz a másik szemébe: - Tudja, én látom magam előtt azt az asszonyt, akinek épp ilyen ruhát akarnak venni. Tegnap titokban sírt, mert a férje már megint elfelejtkezett a születésnapjáról. Nem törődik vele, későn jár haza és akkor se kérdezi meg, hogy mi van vele… Van két gyerekük, de a férjnek fogalma sincs arról, hogy a fiatalabb már két tárgyból is bukásra áll, az idősebb, a középiskolás pedig füvezik és lopja otthonról a pénzt. És most a férfi, ahelyett, hogy megbékítené a feleségét, gyermekei anyját és a fiaival törődne, egy bőrszerkót akar hazavinni az asszonynak, hogy vegye fel, mert az majd fellendíti a házaséletüket…
Jézus sétál a városban. Megverték a szexshop előtt vagy nem? Bement a férfi vagy inkább elsomfordált? Volt-e lelkiismeretfurdalása, vagy csak a harag gyűlt benne? Nem tudom, talán már Jézus se emlékszik rá, sóhajt és sétál.
Jézus nézi a tiszta, rendezett templomokat, felbámul az emeletes szerzetesházak ablakaiba. Milyen gazdag város ez – gondolja -, nincs itt egy koldus se! Mert ha lennének – tűnődik -, akkor biztos a keresztények házai körül gyülekeznének, hiszen azok adnak nekik enni, ahogy tanítottam. vagy már mindet behívták a fűtött szobákba…
Üldögél Jézus a Duna-parton és nézi a kivilágított, gyönyörű Országházat. Csupa fontos ember, némelyik után kettő-három is szalad, úgy lesik a szavát. Az egyik épp mellette halad el, amikor valahogy leesik a gyémántos karóra a csuklójáról. Jézus elkapja, még mielőtt leesne és visszanyújtja a gazdájának.
- Szép óra, nagyon szép. De pontos-e?
- A férfi ránéz, kicsit zavart a tekintete, szó nélkül elveszi az órát, megköszönni ugyan nem köszöni meg a segítséget, minek is tenné, de azt nem állja meg, hogy el ne dicsekedjen:
- Ennél pontosabb óra a világon nincs!
- Pedig siet, így aztán lekési az életét!
- Miről beszél maga?
- Az óráról – vagy a gazdájáról? Ki tudja. De egyet megtanultam – válaszolja szelíden jézus -, hogy a királyok elkárhoznak. Általában. Vagy szentté lesznek. Mert annak az erőnek, hatalomnak nehéz ellenállni, ami körülveszi őket. A hajbókolásnak. A fontosság mámorának. És ha megadják magukat neki – abban a pillanatban, ahogy természetesnek, magától értetődőnek veszik, hogy nekik jár a „több” és a „jobb” mindenből -, már elvesztek. Barátom, a pokol rettenetes hely! Széles út vezet oda, és keskeny, ami az életre visz, inkább keresse azt! Akkor szentté lehet…
A férfi csak legyint. Már megint egy őrült világjobbító, akinek fogalma sincs arról, valójában hogyan mennek a dolgok!
Jézus sétál az utcán, körülötte lehajtott felű, fáradt emberek sietnek mindkét irányba. Nem veszik észre, de ő látja mindegyiküket. Megáll egy edénybolt és egy kávézó között, benéz a fiatal párokra, akik cigi és vodka-narancs koktél mellett udvaroltatnak maguknak, a szeméből folyó könnyek pedig lassan megtöltik a kirakati edényeket…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments