Miért? XVI. Benedek pápa lemondásáról

Kategória: Eheti Megjelent: 2013. február 11. hétfő

A pápáknak nem szokásuk lemondani. II. János Pál pápa már nagyon beteg volt, sokan vágyták eltávolítását, ő azonban emlékezetes szavakkal utasította ezt vissza: „Van nekem főnököm, és egy perccel sem maradok tovább, mint ahogy Ő akarja…” – utalva ezzel Istenre, valamint az élete végéig viselt hivatalára. Rögtön felvetődik a kérdés: mi állhat a pápa lemondásának hátterében?

Vegyük sorra:

- Egészségügyi problémák. Elképzelhető lenne, hogy a pápa olyan rossz egészségügyi állapotba kerül, amikor már úgy érzi, nem képes ellátni feladatát és hivatalát és ezért a lemondás mellett dönt. XVI. Benedek pápa azonban egyáltalán nem tűnik betegnek, s eddigi nyilatkozataiból számomra úgy tűnt, hogy tele van tervekkel a jövőre nézve is. De akkor miért mondott le a pápa?

- Régóta terjednek hírek és legendák arról, hogy vatikáni körökben sokan szeretnék elmozdítani a pápát és helyébe valaki olyat állítani, aki kevésbé konzervatív alapállású, kevésbé hívő és hűséges. Ismeretesek olyan elméletek is, amelyek az Egyházba is befurakodott szabadkőművesek felforgató tevékenységére hívják fel a figyelmet. „A sátán füstje behatolt a Vatikán falai mögé is…” Én ezt, minden igazságtartalma mellett is, inkább az összeesküvés-elméletek nyomorúságos kategóriájába soroltam. Mert ha ezt akarnák is, hogyan érik el? Egy pápát megölni lehet – de lemondatni? Erre még egy zsinat se nagyon lenne képes… De akkor miért mondott le a pápa?

- Lehet fantáziálni aztán arról is, hogy valamivel megfenyegették, megzsarolták XVI. Benedeket. Hosszú élete során követhetett el olyan hibát, és/vagy összeállíthattak ellene olyan koncepciós anyagot, amit közzé téve lejárathatták volna, vagy a pápa úgy vélte, hogy lejárathatnák vele életét, munkásságát. De azt is tudjuk, hogy ezt a megzsarolós, lejáratós sportot már régóta űzik egyházunk ellenségei, alig hiszem, hogy lenne olyan hónap, amikor nem jelentettek volna meg a médiában a pápát, a papokat, az egyházat lejárató anyagokat. Ezt pápáink mindig „jó állóképességgel” tűrték. XVI. Benedek pápa sem tűnt épp gyenge legénynek e téren… De akkor miért mondott le a pápa?

Ami még ennél a nyomasztó kérdésnél is lényegesebb: mi lesz az Egyház sorsa ezek után? Ki lesz az új pápa? Beteljesedik-e a Malakiás püspök által lejegyzett pápa-lista próféciája? Sikerül-e gyorsan új pápát választani és ha igen, akkor az ki lesz, milyen beállítódású, „honnan jön és hová tart”? Egy zűrzavaros időszak előtt állunk vagy gyorsan stabilizálódik a helyzet? Ha van igazság a fenti összeeskvés-elméletekben (remélem nem), akkor a gonosz erői el tudják-e érni közvetlen céljukat, vagy elbuknak a választáson és nem sikerül jelöltjüket pápává választatni?

Megannyi kérdés, amire egyelőre nincs válasz. Számunkra most a legfontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat és békénket. Ne ugorjunk rá semmilyen új magánkinyilatkoztatásra, próféciára, ne akarjuk már előre tudni, hogy a következő pápa jó lesz vagy rossz. Vannak eszközeink: imádság, Isten és az Egyház szeretete és bizalom Jézus Krisztus szavaiban: „a pokol kapui sem vesznek erőt rajta”. Megpróbálhatják, de végül úgyis elbuknak.

Egyebekben pedig végezzük tovább munkánkat, amire meghívásunk szól, különösen is most, a hit évében. Bizalommal tovább hirdetni az Evangéliumot, az Örömhírt és építeni Isten országát, kinek-kinek a tehetségei, képességei, lehetőségei és a neki juttatott kegyelem szerint.

Imával és szeretettel: Sipos Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments