Istent hamisítók

Kategória: Eheti Megjelent: 2022. január 24. hétfő

A Szentíráson keresztül Isten tanít minket általános értelemben is az igazságokra, de személyesen is szól hozzánk, megérinti szívünket egy-egy igével, ami közvetlenül a mi életünkre vonatkozik. Sajnos azonban a Bibliát lehet „szakácskönyvként” is használni, amiből ki-ki azt főzheti ki magának, ami neki tetszik. Ha pedig az eredmény elég tetszetős, elindul hódtó útjára az „új evangélium”… Most három ilyet mutatok be röviden:

Előtte annyit még hozzá tennék, hogy minden ilyen hamisítás tartalmaz valamit Isten igazságából, amire lehet hivatkozni. Az előállított vallási kábítószer pedig választ kínál valamely emberi problémára, vágyra, csakhogy a megtéretlen szívhez szabott evilági választ.
Az első ilyen mákony a nyugati jóléti társadalma menedzser-világában kialakult és tökélyre fejlesztett „bővölködés-teológia”, ami azt ígéri követőinek, hogy Isten teljesíti minden vágyukat. Hiszen a Bibliában is meg van írva, hogy Jézus azért jött, hogy életünk legyen és bőségben legyen, kérjünk, mert kapunk, és minden megadatik nekünk! Isten áldása alatt meggazdagodsz, különleges karizmáid lesznek és minden sikerül. (Ha nem, az a te hibád, de majd megtanítjuk, hogyan csináld jobban…) Az egyre gazdagodó gyülekezeti vezetők pedig élő példaképeivé és követendő példáivá ennek az „örömhírnek”. Mi ebben a probléma? Hiszen Isten valóban tud segíteni nekünk anyagi és lelki bajainkban és valóban gondot visel ránk. Eltűnik azonban Isten országának értékrendje. Itt a világi ember vágyainak kielégítéséről van szó, tekintet nélkül Jézus Krisztus tanítására. Így lehet a hívek pénzéből magánrepülője a pásztornak, a kastélya pedig Isten szeretetének és áldásának jele, „amit te is elérhetsz”. Közben az anyagi javak a hívek zsebéből a vezetők bankszámlájára vándorolnak, és kialakul az az ördögi hatalmi piramis, aminek a tetején lévők aztán minden eszközt „Istentől áldottan” használhatnak fel alattvalóik kordában tartására. (Ahogy minden piramis-játéknál, úgy ennél is csak azt tudjuk tanácsolni mindenkinek, aki ebben benne van: menekülj ki ebből!)
A „bővölködés-teológia” az anyagi javakon keresztül ajánlja fel (bár megadni nem tudja) a békét és biztonságot, a „tökéletes vagy” teológiája a psziché megbolondításán keresztül akar megnyugvást adni a léleknek. Ez a tanítás néhány félreértelmezett pszichológiai felsimerésen, önfejlesztő kurzusokon és ezoterikus tanokon keresztül jelent meg a keresztény tanításban. Hiszen a Szentírás is azt mondja, hogy megváltott vagy, Isten gyermeke vagy, a megváltás műve tökéletes, Isten öröktől fogva és mindig szeret, szent vagy – így hát nem kell aggódnod a bűneid miatt, a tetteid miatt, egyáltalán semmi miatt, hiszen minden és örökre rendben van. A bűneivel és rossz hajlamaival küzdő, lelkileg sérült, megbántott, esetleg félreértett, ambícióiban nem támogatott, önigazultsággal terhelt személyiség pedig örömmel hallja meg ezt az „örömhírt”. „Hurrá, akkor én nem vagyok hibás semmiben!” Sajnos amilyen felszabadító hatású lehet rövid időre ez az „örömhír” – mert a fájó emberi szív örömmel hallja, hogy valaki úgy szereti őt, ahogy van -, olyan súlyos következményei lehetnek. Mert az igaz ugyan, hogy Isten bűnösként is szeret, de a bűneinket nem szereti velünk együtt! Jézus tanításai arról, hogy ki juthat be a mennyek országába és ki nem, világossá teszik, hogy bár Őbenne szabad utat kaptunk az Atyához – aki szeret és elfogad minket -, de nem lettünk felmentve a tisztulás alól. Ez a felelőtlen tanítás a bűn igazolásához és elfogadásához vezet és a legnagyobb kárt épp azoknak és azokban okozza, akiknek segíteni szeretne.
A harmadik hamisítás a világban található rossz miatti szorongásra és félelemre adott sajátos válasz. Hiszen a Bibliában is olvashatjuk, hogy ez a világ a sátán uralma alatt van, és a végső időkben háborúk lesznek és földrengések, hitehagyás és gonoszság. „És jól látjátok, a világ tényleg rossz, és egyre rosszabb lesz – ezzel igazolva minden félelmet és bizonytalanságot -, de én olyan tanításokat adok nektek, amivel megismeritek ennek a rossznak minden mélységét, valódi természetét és a megmenekülés útját.” A hamis próféciák és magánkinyilatkoztatások zavaros világa ez, ahol kegyszerekkel és vegyszerekkel, különleges imákkal és bespájzolt élelmiszerekkel lehet túlélni mindent. A kiválasztottak világa, akik már értővé lettek, szemben az elvadított sokasággal. Az összeesküvés-elméletek és kárhoztatások világa, ahol a pápa hamis, az egyház megromlott, a háttérhatalom mindenkit elbolondít, de mi, kevesen, látunk és értünk… A bizonytalan személyiségek biztonságvágya, a mindent rögtön érteni és tudni vágyó ember fantáziálása és a megtévesztő lelkek sugallatai nyomán létrejövő zavaros gondolatvilág biztos választ kínál minden kérdésre – s közben egyre messzebb kerül a hiteles kereszténységtől és a békés élettől.
A valódi Örömhír pedig ez: Isten van és szeret minket, és örök életet ajándékozott nekünk az Ő országában. Ezért térjünk meg, tartsunk bűnbánatot, hogy az ingyen nekünk ajándékozott és ránk árasztott Szentlélek kegyelmével ebben a zűrös világban tiszta és szép, örömteli és békés életet tudjunk élni, Isten dicsőségére és az emberek javára. Ebben az életben vannak és lesznek nehézségeink, szembesülnünk kell saját törékenységünkkel és keménységeinkkel is, és a világ sem fog parírozni nekünk. De Isten mindig megadja az erőt és a kegyelmet ahhoz, hogy ki tudjunk tartani a „keskeny úton, ami az életre visz”…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments