Soha semmilyen körülmény nem indokolhatja a terrorista cselekményeket - figyelmeztet a pápa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2011. szeptember 11. vasárnap

A merénylet tizedik évfordulóján, szombaton a Szentatya levelet küldött az amerikai püspöki konferencia elnökének, Timothy Dolan New York-i érseknek. Ebben Isten irgalmába ajánlja a sok ártatlan áldozat lelkét, az Úr vigaszát kérve a szeretteiket gyászolók számára. Súlyosbítja a tragédiát, hogy a merénylők Isten nevében követték el tettüket, holott az erőszakot sosem lehet Isten nevével indokolni - szögezi le ismételten XVI. Benedek, majd hozzáteszi: Isten előtt minden emberi élet értékes. Megfeszített erővel azon kell munkálkodnunk, hogy mindenütt a világon tiszteletben tartsák a személyek és népek elidegeníthetetlen jogait.

A Szentatya dicsérő szavakkal ír az amerikai népről, amely bátorságáról és nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot a mentési munkálatokban, reménnyel és bizalommal tudott tovább lépni. A pápa azért imádkozik, hogy az igazságosságért és a szolidaritásért végzett szilárd elkötelezettség révén a világ megszabaduljon a fájdalmas sérelmektől, amelyek oly gyakran erőszakot szülnek, valamint hogy megteremtse a béke és a jólét alapjait, ezáltal ragyogóbb és biztosabb jövőt nyújtva az embereknek.

Timothy Dolan érsek a Vatikáni Rádió megkeresésére elmondta: New York polgárai nem zárkóztak magukba a tragédiát követően. Nem hagyták, hogy a fájdalom és a harag eluralja lelküket, hanem azonnal segítő kezet nyújtottak a rászorulóknak. 10 év eltelt azóta, de a családokat felkaroló programok, az imádság és az emlékezés töretlenül folytatódik. Hit, remény, szeretet - ez a legtöbb, amit az egyház adhat ebben a helyzetben. A tragédia közelebb vitte az embereket Istenhez és egymáshoz; az aljas erőszakon diadalmaskodott a szeretet. Ezért hálával tartozunk Istennek - mondta a Vatikáni Rádiónak a New York-i érsek.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments