Henri Boulad értékelése az egyiptomi pápalátogatásról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. május 02. kedd

Ferenc pápa április 28-29-én apostoli látogatásra Egyiptomba érkezett. Az Alexandriában élő, Henri Boulad, egyiptomi jezsuita április 30-i telefonüzenetében röviden értékelte a szentatya útját.

Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza vezetője a facebook profilján április 30-án, az alábbi rövid üzenetet osztotta meg Bouladtól:
„Áldja meg Isten a pápának ezt a látogatását, teremjen sok jó gyümölcsöt!” – „Elképzelhetetlen volt számomra, ami most történt. Hihetetlen, hogy a pápalátogatás 27 órája micsoda forradalmi változást indított el a keresztény-muszlim kapcsolatokban itt, Egyiptomban. Megváltoztattam véleményemet a pápával kapcsolatban. Úgy látom, az ő véleménye és gondolkodása is változott a migránsokkal kapcsolatban... És jobban értem a pápa korábbi gondolkodását is...”.

P. Boulad ma hívott és mondta ezeket. Deo gratias! – Imádkozzunk, hogy Isten az elindult jó megvalósítását általunk is tudja továbbvinni, mi is készek legyünk a jó, a jobb irányba változni... – zárja bejegyzését Sajgó Szabolcs.

Mint arról tudósításainkban részletesen beszámoltunk Ferenc pápa egyiptomi látogatásának idején:

– felszólalt az Azhar Egyetemen tartott nemzetközi békekonferencián, ahol a szunnita vallási előljárók és tudósok előtt hangsúlyozta: „Szót kell emelnünk az emberi méltóság és az emberi jogok megsértése ellen, rá kell mutatnunk bármilyen gyűlöletnek a vallás nevében történő igazolási kísérleteire, és el kell ítélnünk ezeket mint Isten bálványimádó meghamisításait. Az ő neve szent, ő a béke Istene, a szalam-Isten.”

– közös nyilatkozatot írt alá II. Teodor kopt pápával, amelyben a katolikus és kopt egyház kölcsönösen elismerik a keresztség szentsége kiszolgáltatását.

– imádkozott a helyi keresztény vezetőkkel a tavaly decemberi terrortámadás áldozataiért, ahol kifejezte hogy a vér valóságos ökumenizmusa támogatásával közeledve egymáshoz, „Imádkozzunk, hogy ez a sok áldozat nyissa meg egy olyan jövőnek az útját, amelyet a köztünk lévő teljes közösség és a mindenkire ráköszönő béke jellemez.”

– szentmisét mutatott be a katolikus híveknek, ahol hangsúlyozta: „Az igaz hit az, amely jótékonyabbá, könyörületesebbé, becsületesebbé és emberségesebbé tesz; az, amely arra indítja szívünket, hogy mindenkit önzetlenül szeressünk, különbségtétel és kivételezés nélkül; az, amely arra késztet, hogy a másikban ne legyőzendő ellenséget lássunk, hanem testvért, akit szeretnünk, szolgálnunk, segítenünk kell; az, amely arra ösztönöz, hogy terjesszük, védelmezzük és éljük a találkozás, a párbeszéd, a tisztelet és a testvériség kultúráját; az, amely arra késztet, hogy legyen bátorságunk megbocsátani annak, aki árt nekünk, hogy felsegítsük azt, aki elesett”.

Forrás: Sajgó Szabolcs facebook oldala

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#1 gabi 2017-05-02 18:08
Azóta változott a helyzet
REFLEXIÓK ÉS AZ IGAZ EUFÓRIA VASÁRNAPJA EGYIPTOMBAN
Boulad atya újabb, megfontolandó sorait és a pápalátogatást is elővesszük holnap este 6-tól, a Keresztényüldöz és... II. c. kerekasztalon a Párbeszéd Házában. Addig is átgondolásra itt van a szöveg magyarul, és az eredeti francia is.
_________
A pápa látogatása az Al-Azhar Intézetben... Hiábavalóság? (kardcsapás a vízre?)
A pápának az Al-Azhar Intézetbe tett látogatásával kapcsolatban az első reakcióm a lelkesedés volt. Ám mélyebben elgondolkodva, és barátokkal történt véleménycsere után a hozzáállásom módosult és sokkal kevésbé pozitív.
1 – Nekem úgy tűnt, hogy a két vallási vezető között nem volt azonos az egymás elismerésének hőfoka. Úgy éreztem, hogy a „melegszívűség” inkább jellemezte Ferencet, mint Tayebet, aki mintha tartózkodó lett volna, s mintha az elismerés kimutatása akarata ellenére való lett volna.
2 – Egyáltalán nem került sor egy olyan közös dokumentum aláírására, amely konkretizálta volna ezt a hőn óhajtott és kinyilvánított jövőbeli „békét”.
3 – Süket fülekre találtak Sissi elnök ismételt kérései Tayeb felé arra vonatkozólag, hogy töröltessen a tankönyvekből minden olyan részt, amelyek erőszakra és gyűlöletre való felbujtásra alkalmasak. Semmi sem változott. A tankönyvekben semmi módosítás nem történt, továbbra is minden maradt a régiben.
4 – Néhány hónappal ezelőtt az Al-Azhar egyik diáklánya védte meg doktori dolgozatát, amelyben a keresztény templomok és kulturális helyek lerombolására szólít fel, s mindezt tette Tayeb áldásával.
5 – Tayeb továbbra is makacsul kitart amellett, hogy nem ítéli el az Iszlám Államot. Ezzel hű marad önmagához, és az iszlám hivatalos tanításához, amelyet az Iszlám Állam csupán áttesz a gyakorlatba.
6 – Amennyiben az elkövetkező hónapokban e téren semmi nem változik az Al-Azhar részéről, a két vallási vezető közötti találkozás hiábavalóság volt, kardcsapás a vízre. A mosolyok, az elismerések, a kedveskedés, ez mind nagyon jó. De ha semmi sem változik konkrétan, visszajutunk a kiindulóponthoz , és eredménytelen párbeszédet folytatunk.
7 – Harcos hozzáállásom – amely miatt a „politikailag korrekt” és az egyirányú dialógus hangadói élesen kritizálnak – nem jelent egyebet, mint azt, hogy MONDJUNK IGAZAT, nyíltan beszéljünk! Ki kell emelni a dialógust a megszokott kerékvágásból, hogy ezáltal lehessen előre lépni. Meddig maradunk még a kétszínűségben és hazugságban?
Ezek a gondolataim árnyaltabbá teszik a tegnapi (április 30-i) pozitív hozzáállásomat a pápa látogatásával kapcsolatban.
Henri Boulad, sj
2017. május 1.
(Fordította: Décsey Erzsébet)
https://www.facebook.com/sajgosz/posts/1890540144566849

You have no rights to post comments