Róma és Peking

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 28. hétfő

A Szentszék feltehetően egyeztetett Pekinggel Chengdu püspökének kinevezéséről – számol be a Vatikáni Rádió német szerkesztősége az ázsiai katolikus hírügynökség jelentése alapján Róma és Peking szárnypróbálgató kapcsolatairól.

Róma megerősítette Tang Yuange püspöki jelölését, miután elmúlt októberben a Szentszék delegációja tárgyalásokat folytatott Pekingben. Az új püspököt 2014-ben egy bizottság választotta, melynek tagjait részben a kormány jelölte ki. Szerepeltek benne papok, diakónusok, szerzetesnővérek, világiak. A Chengduban egy szállódában tartott tanácskozáson részt vett kormánymegfigyelők mellett Luo Xuegang Yibin püspöke és Joseph Chen Gong’ao Nanchong püspöke. 

Tang Yuange, a jelölt 1963-ban született, 1991-ben szentelték pappá. A kormány által létrehozott Katolikus Patriota Egyesülés elnökeként  élvezte a rezsim támogatását. 

Chengdu egyházmegyében 1998 óta, a püspök halála óta nincs kinevezett főpásztor. 

A Szentszék még 2012-ben felhívta annak a fontosságára a figyelmet, hogy pápai kinevezés nélkül ne történjen püspökszentelés. Az ázsiai katolikus hírügynökség, az Ucanews szerint Chengdu új püspökének megerősítése „teszt”, mutatja, milyen sikerrel jár a kapcsolatépítés Kína és a Vatikán között. Az első esetben kerül erre sor Ferenc pápa pontifikátusa alatt. XVI. Benedek pápasága idején számos püspökszentelés történt a Vatikán beleegyezése nélkül, sőt annak tiltakozására. Kína és a Szentszék között 1951 óta nincs diplomáciai kapcsolat. 

Forrás: Vatikáni Rádió, Ucanews

Fotó: Ucanews

Magyar Kurír

You have no rights to post comments