Győztek a házasság-pártiak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 22. kedd

Az előzetes eredmények szerint elutasították a Szlovéniában rendezett népszavazáson az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező törvényt.

Több mint 98 százalékos feldolgozottság mellett a szlovén választási bizottság honlapja szerint a nemmel szavazók aránya magasabb mint 63 százalék volt, az igennel szavazók 36 százalékával szemben a hétvégi referendumon, 35,65 százalékos részvételi arány mellett.
A ljubljanai parlament által márciusban elfogadott - az azonos neműek házasságát, illetve e párok számára a gyermekek örökbefogadását is lehetővé tévő - törvény visszavonásának azonban nem csak a többség voksa volt a feltétele, hanem az is, hogy a szavazásra jogosultak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazópolgár nemet mondjon a jogszabályra. A hétvégén ezt 380 149 szavazatra jogosult szlovén állampolgár tette meg.
A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal a törvény elfogadása után kezdett aláírásgyűjtésbe, indoklásuk szerint azért, hogy az emberek véleményt mondhassanak a kérdésről. A referendumot ellenző jogvédő szervezetek viszont azzal érveltek, hogy emberi jogi kérdésekről nem népszavazással kellene dönteni, az alkotmánybíróság azonban végül a referendum kiírása mellett döntött.

(inforadio.hu)

You have no rights to post comments