Ferenc pápa: "Szeretnék valamit mondani a misszionáriusokról."

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 03. csütörtök

"Szeretnék valamit mondani a misszionáriusokról. Olyan férfiakról és nőkről van szó, akik elhagyták hazájukat, maguk mögött hagytak mindent… Fiatalként elmentek oda, iszonyatos sok munkával járó életet élnek, olykor az is megesik, hogy a földön alszanak. Banguiban találkoztam egy szerzetesnővérrel, olasz volt. Látszott rajta, hogy idős.

„Hány éves?” – kérdeztem tőle. „Nyolcvanegy.” „Az nem is sok, kettővel több, mint én.” – Ez a nővér 23-24 éves kora óta ott élt: egész életében! És sokan vannak hozzá hasonlók. Egy kislánnyal volt. A kislány pedig olaszul úgy hívta: „Nagymama.” A nővér azt monda nekem: „Én igazából nem idevalósi vagyok, hanem a szomszédos Kongóból jöttem. Kenuval jöttem, ezzel a kislánnyal.” Ilyenek a misszionáriusok: bátrak! „És mit csinál, nővér?” „Ápoló vagyok, aztán tanultam itt egy kicsit, és szülésznő lettem, a világra segítettem 3280 gyermeket” – ezt mondta nekem. Egész életét az életnek, mások életének szentelte. És olyanok, mint ez a nővér, rengetegen vannak, rengetegen: szerzetesnők, papok, szerzetesek, akik arra áldozzák életüket, hogy Jézus Krisztust hirdessék. Szép ezt látni. Szép!

Szeretnék valamit mondani a fiataloknak. Sajnos kevés fiatal van, mert a szülés – úgy tűnik – luxussá vált Európában: a születési arányszám nulla és egy százalék körül mozog. De most a fiatalokhoz fordulok: gondolkodjatok el azon, mit kezdtek életetekkel! Gondoljatok erre a szerzetesnővérre, és arra a sok más nővérre, akik odaadták életüket, és sokan ott haltak meg. Misszionáriusságról van szó, nem térítésről: ez a nővér elmesélte nekem, hogy a muszlim nők hozzájuk mennek, mert tudják, hogy a nővérek jó ápolónők, jól gyógyítanak, és nem akarják katekézissel megtéríteni őket. Tanúságot tesznek, aztán aki akarja, annak tartanak katekézist. A tanúságtétel: ez az egyház hősies nagy misszionáriussága. Saját életünkkel hirdetni Jézus Krisztust! A fiatalokhoz fordulok: gondold végig, mit akarsz tenni az életeddel! Itt az idő, hogy elgondolkodj, és kérd az Urat, hogy éreztesse meg veled akaratát. De kérlek, ne zárd ki ezt a lehetőséget, hogy tudniillik misszionárius legyél, hogy elvidd a szeretetet, az emberséget, a hitet más országokba. Nem azért, hogy téríts: nem! Azt azok teszik, akik valami másra törekszenek. A hitet először tanúságtétellel hirdetjük, aztán szóval. Szép lassan."

(Magyar Kurir)

You have no rights to post comments