Őrül világ: pillanatok alatt elkapkodták az érzelmeket is megértő robotot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. november 05. csütörtök

Japánban néhány perc elég volt ahhoz, hogy elkapkodják az első olyan ember méretű robotot, amely képes értelmezni az emberi érzelmeket. A barátságos kinézetű Peppert arra tervezték, hogy az emberrel együtt lakjon. 198 ezer jenbe, vagyis majdnem félmillió forintba kerül. Ezer darabot adtak el első körben.

A robotot a japán telekom óriás, a Softbank és a tajvani gyártó, a Hon Hai Precision Industry fejlesztette. Társnak szánják emberek mellé és azt állítják, hogy az alapvető emberi érzelmekre, mint például a nevetés, megfelelően reagál.
Az első Pepper robotokat júniusban dobták piacra, akkor is pillanatok alatt elkapkodták. Azóta négy generációját mutatták be, mind nagyon népszerű volt. A mostaniban apróbb dolgokat javítottak, például meg tudja jegyezni az emberi reakciókat, ezzel képes tanulni is. A kis robot egyelőre csak japánul beszél és válaszol a hozzá intézett kérdésekre.
Japánban nagy hagyománya van az emberformájú robotoknak. A Softbanknak korábban volt egy NAO nevű programozható robotja, a Sonynak az AIBO robotkutyájáról és a Honda Asimo robotjától pedig már mi is írtunk.
(index.hu)

És közben Japán a leginkább elöregedett társadalom, ahol a születési arányszám is a világon a legkisebbek közé tartozik... - szerk.

You have no rights to post comments