Aggasztóak a magyar előjelek a riói olimpiai előtt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 19. szombat

Három éve Magyarország a lehetséges 32-ből 21 sportágban 157 versenyzővel képviseltette magát a londoni olimpiai játékokon, ahol 18 érmet - köztük 8 aranyat - sikerült megszereznie. Viszont a pillanatnyi helyzet az, hogy a célegyenesbe fordulva egyelőre csak 51 olimpiai kvótával rendelkezünk, ami nem hangzik biztatóan.

Ennek több oka is van, így például a birkózok, a cselgáncsozók és az evezősök idei világbajnoki mélyrepülése, ám meglepetés az is, hogy 2015-ben a londoni ötkarikás versenyek magyar győztesei közül akkori sikerszámában eddig senkinek sem sikerült vb-arannyal villantania. Az utolsó ütőkártya a tornász Berki Krisztián kezében van, akinek meg azért nehéz a dolga, mert a vállműtétje és a rehabilitáció hosszú hónapjai után az októberi glasgow-i világbajnokságon kell újra mesterien lovaznia.

Megszakadt sorozatok
Különös egybeesés: a verhetetlennek tűnő női kajak négyes és Gyurta Dániel hat évig tartó győzelmi sorozata is az idén szakadt meg, előbbinek a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, a mellúszó specialistáé pedig a kazanyi vb-n. A különbség az, hogy a londonihoz képest csak egy helyen megváltozott magyar hajó (Kovács Katalint Kárász Anna váltotta) a második helyen végzett, Gyurtának viszont ezúttal csak bronzérem jutott. Mindebből hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a vereségekből is lehet tanulni, és még mindig jobb, ha egy olimpiai címvédő 2015-ben kap ki, mintha ez Rióban történne meg vele.
Egyébként éppen arról a két sportágról van szó, amelyek szorgosan gyűjtötték idén a kvótákat. A kajak-kenusok máris 15 versenyzőt nevezhetnének be a nyári játékokra, az úszók pedig 14-et, és valószínűleg ez még nem a vége.

Londonban jobban ment
A Londonban megszerzett nyolc aranyérmünkön öt sportág osztozott: három jutott a kajak-kenunak, kettő az úszásnak, egy-egy pedig az atlétikának, a tornának és a vívásnak. A Telekom Sporthír Szolgálat összeállításából kiderül, hogy miként végeztek az idei világbajnokságokon a három évvel ezelőtt legyőzhetetlen magyarok.
Kozák Danuta, K-1 női 500 m: a milánói vb-n ebben a számban nem indulhatott, a helyébe lépő Kárász Anna második lett. Nem mellesleg: egy másik olimpiai versenyszámban, a K-2 500-on Kozák párban Szabó Gabriellával így sem maradt arany nélkül.
K-4 női 500 méter (Fazekas-Zur, Kovács, Kozák, Szabó): zsinórban öt magyar világbajnoki győzelem és a londoni bravúr után idén csak a második hely jött össze, a fehéroroszok ünnepeltek, az örök rivális németek pedig a harmadik helyre szorultak. Távolról sem biztos, hogy a most kvótát szerző, Szabó, Kozák, Fazekas-Zur és Kárász alkotta négyes ugyanebben a felállásban igyekszik majd jövőre visszahódítani a világelsőséget.
Dombi Rudolf, Kőkény Roland, K-2 1000 m: a győztes páros a londoni csata után felbomlott, az idén szerephez jutó Nádas Bence- Boros Gergely duó pedig 14. lett, azaz a „B” döntőben ötödik.
Berki Krisztián, lólengés: vállműtétje után kihagyni kényszerült az idei Európa-bajnokságot. Hosszú előkészületek után nemrégiben tért vissza, de a magyar bajnokságot nem tudta végigtornászni. Két Világkupa verseny után októberben a világbajnokságon szerezhet olimpiai kvótát, és javíthat a londoni győzteseink idei mérlegén.
Szilágyi Áron, kardvívó: idén megnyerte az Európa-bajnokságot, a moszkvai világbajnokságon viszont csak a hatodik helyig jutott. Nem sokkal később edzőt váltott, felkészülését már nem Somlai Béla, hanem a Szingapúrból hazatért Decsi András irányítja.
Pars Krisztián, kalapácsvető: két világbajnoki második helyezése után az idei pekingi világbajnokságon érem nélkül maradt, a derekát fájlalva csak negyedik lett. Duplázni szeretne Rióban, 2017-ben pedig a számára kedves Londonban végre már világbajnok is lenni.
Risztov Éva, nyílt vízi 10 km: a kazanyi világbajnokságon tízedik helyezettként éppen, hogy kvótás lett, de így is megnyugodva készülhet Rióra.
Gyurta Dániel, 200 m mellúszás: a kazanyi vb bronzérmese két év múlva a budapesti vizes világbajnokságon hódíthatja vissza ezt a címét, addig viszont a második olimpiai aranyát is szeretné begyűjteni.

21-ből még csak 7
Abból a 21 sportágból, amelyekben Magyarország versenyzőt vagy csapatokat indíthatott Londonban, egyelőre csak hét büszkélkedhet riói kvótával. Élen járnak a kajakozók és kenuzók (15), mögöttük az úszók (14) és az atléták (11) valamint a sportlövők (6) következnek. Szerényebb a gyűjteménye az öttusázóknak és a vitorlázóknak (2-2), az pedig igencsak rosszul hangzik, hogy a 18 kvótát kínáló birkózó vb-n csupán egy jutott a magyaroknak. De még ők is jobban állnak, mint a kvóta nélkül búslakodó judósok és evezősök.
Egyelőre nehéz elképzelni, hogy jövőre is másfélszáznál több magyar olimpikon utazhat Rióba. A kérdést alapvetően az döntheti el, hogy hány magyar csapat jut kvótához.

A csapatsportágak döntenek majd
Fábián László, a MOB sportigazgatója mindenesetre nincs elkeseredve. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy a férfi vízilabda válogattunk ne tudná kiharcolni az indulás jogát, bár elgondolkodtató, hogy az Eb és a vb is kevés volt a kvóta megszerzéséhez. A női csapatnak lehet nehezebb dolga, de Bíró Attila, az új szövetségi kapitány talán új lendületet tud adni a játékosoknak.  Férfi és női kézilabdában is bravúrokra lesz szükség, de az sem mindegy, hogy számíthat-e a női válogatott Görbicz Anitára. Arra még nehezebb válaszolni, hogy a "túl szépnek" tartott londoni sikersorozat megismételhető-e. Jó, hogy van egy világverő Hosszú Katinkánk, olyan új reménységeink, mint a kajakozó Kárász Anna, a Tótka Sándor, Molnár Péter kettős, az úszóknál pedig a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána és a kazanyi vb-ről sajnos lemaradt Kenderesi Tamás, nem utolsó sorban pedig valós aranytartalékként a 2012-es bajnokaink, akikre szerintem jövőre is számíthatunk" – mondta Fábián László az olimpiai esélyekről.
(origo.hu)

You have no rights to post comments