Új előembert találtak Afrikában (már megint)

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 11. péntek

Homo naledi, ez a neve a Dél-Afrikában talált új emberi ősnek. Az emberiség bölcsőjének tartott világörökségi helyszínen találták a több mint 1500 csontot, amelyek vizsgálatakor kiderült, egy eddig nem ismert ősről van szó.

A dél-afrikai Rising Star (Felkelő Csillag) nevű barlangban két éve több csontot találtak. A barlang nagyjából 50 kilométerre fekszik Johannesburgtól, a csontokat egy kilencven méter mélyen feküdtek a barlang bejáratától.
A Wits University, National Geographic Society és a dél-afrikai kutatási minisztérium munkatársai több mint 15 ember csontvázát tudták összerakni a csontokból. Mivel több teljes csontvázat sikerült összerakni, a Homo naledi egy csapásra az egyik legjobban ismert ősünkké vált. Testfelépítése leginkább a Homo erectusra hasonlít, amely 1,5 millió évvel ezelőtt élt Afrikában.
A naledi csillagot jelent a helyi sesotho nyelven, ami ugye a barlang nevére utal. A Homo naledi az őseink primitívebb tagjaihoz tartozik, ugyanakkor meglepően emberszerű tulajdonságaik is voltak. Ezek elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megkapja a Homo előtagot.
A Homo naledinek kicsi volt az agya, alig 500 köbcentiméter. Nagyjából 1,5 méter magas lehetett és 45 kilogrammot nyomhatott. Fogazatuk hasonló volt az emberi faj legkorábbi őseihez, olyasmit képzeljünk el, mint a Homo habilis fogazata.
A kezük felépítése alapján arra következtetnek, hogy használtak eszközöket. Ujjaik ugyanakkor nagyon görbék voltak, sokkal görbébbek, mint bármely eddig ismert ősemberé. Hosszú lábuk és lábfejüknek formája alkalmassá tette őket a hosszabb gyaloglásra is.
A legfontosabb megállapítás azonban az volt, hogy olyan tulajdonságokat fedeztek fel, amelyeket eddig csak az emberhez kötöttek. A fosszíliák között gyerekeket, csecsemőket, felnőtteket és öregeket is találtak. A barlang szájától viszonylag mélyen, egy olyan kamrában, amely el volt választva a barlang többi részétől. Kiterjedt vizsgálattal kizártak minden más lehetőséget és arra jutottak, hogy szándékosan helyezték külön a halottakat. Ez pedig azt jelenti, hogy valamilyen rituálé szerint cselekedtek. Ez a fajta viselkedés azonban teljesen szokatlan az ilyen primitív ősöktől.
(index.hu)

You have no rights to post comments