Majdnem jó hír: felére csökkent az erdőirtás mértéke a világon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 09. szerda

Az elmúlt 25 évben felére mérséklődött az erdőirtás mértéke világszerte, az erdők azonban továbbra is csökkennek a népesség és a mezőgazdasági termelés növekedésével párhuzamosan.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) A globális felmérés az erdei erőforrásokról 2015 című kiadványában mutatta be a legfrissebb adatokat. Ez az eddigi legátfogóbb tanulmány a témában, a jelentés 234 országot és régiót fed le, a héten zajló Erdészeti Világkongresszus során mutatják be a dél-afrikai Durbanben - tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t.
"Erdőink kiemelkedő szerepet játszanak az elmaradott vidéki területek felzárkóztatásában, sokak számára az élelmezésbiztonság és a megélhetés garanciái. A természet körforgásához is hozzájárulnak a levegő és víz tisztításával, a biológiai sokféleség megóvásával és a klímaváltozás elleni küzdelemmel" - hangsúlyozta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója a helyszínen.
Az 1990-es bázisévhez képest, amikor a szárazföld 31,6 százalékát, vagyis 4128 millió hektárnyi területet borított erdőség, napjainkra 1 százalékos csökkenést regisztráltak a FAO szakértői: jelenleg 3999 millió hektárt borít erdő. Ezen időszak alatt az 1990-es évek 0,18 százalékáról az elmúlt öt évben 0,08 százalékra változott az erdővel borított területek csökkenésének éves üteme.
Napjainkban a világ erdőségeinek 93 százaléka természetes erdő, ebbe beletartoznak az érintetlen, "elsődleges" és másodlagos, természetes módon regenerálódott erdőségek is. A fennmaradó 7 százalékot a telepített erdők teszik ki, ezek kiterjedése több mint 110 millió hektárral nőtt az elmúlt 25 évben.
Az erdőirtás legnagyobb mértékben a trópusi területeket, leginkább Latin-Amerikát és Afrikát érinti. Itt 2,8 százalékkal zsugorodtak az erdőségek 2010 és 2015 között.
Világszerte nő a telepített erdők aránya a természetes erdők rovására, és míg az erdőségek nagy része állami tulajdonú, a magántulajdon is egyre gyakoribbá válik. A természetes erdők mintegy génbank szerepet is betöltenek, amellett, hogy élőhelyként szolgálnak sok veszélyeztetett állatfaj számára - írja a szervezet. Az erdők jelentősége a talajvíz tisztításában vitathatatlan, csakúgy, mint a talajerózió és a földcsuszamlások elkerülésében. Kategóriától és tulajdonviszonyoktól függetlenül, a FAO a fenntartható erdőgazdálkodási módszerek fontosságát hangsúlyozza.
A telepített erdők a gazdaság szempontjából fontosak: a fafelhasználás és a továbbra sem nélkülözhető tűzifa forrását jelenti, ezzel is csökkentve a nyomást a természetes erdőkön.
"Az erdőgazdálkodás az elmúlt 25 évben nagymértékben javult. 1990 óta mintegy 150 millió hektárral nőtt a védett területek kiterjedése" - mondta Kenneth MacDicken, a FAO globális erdei erőforrások egységének vezetője.
A tanulmány szerint az erdőterületek megóvására tett lépések ellenére is éreztetik negatív hatását az emberi tevékenység, például a fakitermelés és a szennyezés, illetve egyes természeti jelenségek, mint az erdőtüzek, szélviharok, a klímaváltozás.
Az erdők adnak otthont a szárazföldi fajok, állatok, növények és rovarok több mint felének. Jelenleg a biológiai sokféleség megőrzése okán oltalom alatt álló - javarészt Brazíliában és az Egyesült Államokban lévő - erdőterületek a teljes erdőségeknek csupán 13 százalékát teszik ki. Az elmúlt öt évet vizsgálva Afrikában nőtt a legdinamikusabban a védelem alá vett erdők területe.
A FAO felhívja a figyelmet arra is, hogy maga az erdőirtás, az erdőségek állapotának romlása növeli az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, ráadásul a fák kivágásával csökken a szén-dioxid-elnyelő kapacitás.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments