A pápa és a lengyel prímás: Minden európai plébánia fogadjon be egy menekült családot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 07. hétfő

Ferenc pápa vasárnap arra hívta föl az összes európai plébániát, hogy fogadjanak be egy-egy menekült családot a szolidaritás jegyében. A felszólítás minden vallási közösségnek, kolostornak és rendháznak is szól. A lengyel püspöki konferencia elnöke ugyanerről beszélt vasárnapi prédikációjában...

A pápa az úrangyala imádság (Angelus) előtt a római Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt azt mondta, hogy ezt a konkrét gesztust a decemberben kezdődő szentév, az irgalmasság éve előkészítésének jegyében tegyék meg a vallási közösségek, írja az MTI. "Magukhoz a lelkipásztorokhoz, testvéreimhez, az európai püspökökhöz fordulok most, és arra kérem őket, hogy támogassák felhívásomat minden egyházközségben" - mondta Ferenc. Megígérte, hogy példát mutat: két vatikáni plébánia már a napokban így tesz majd.
"Annak a több tízezer menedékkérőnek a tragédiájával kapcsolatban, aki a halál elől menekül, háború és éhínség áldozata, vagy úton van egy reménybeli szebb élet felé, az evangélium arra tanít bennünket, hogy legyünk felebarátai a legkisebbeknek és a leginkább magukra hagyottaknak, adjunk nekik kézzelfogható reményt" - mondta a pápa, aki szerint nem elég, ha
csak bátorságra, türelemre biztatjuk őket: harcolni kell a remény beteljesítéséért.
Amikor a párok, a családok, a közösségek, a plébániák, az országok bezárkóznak, ez belőlünk jön, és semmi köze Istenhez - fogalmazott. A pápa egy héttel ezelőtt hatékony nemzetközi együttműködést sürgetett a migránsok védelmében, és az osztrák autósztrádán holtan talált 71 menekültért imádkozott.
Minden lengyelországi plébániának készen kell állnia az üldözöttek befogadására – mondta vasárnapi prédikációjában, szeptember 6-án az európai migrációs hullámra utalva Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke, tájékoztat az MTI.
A püspöki konferencia elnöke elmondta: a lengyel hívőknek „fel kell készülniük a szenvedőknek való segítségnyújtásra”, „szükséges, hogy minden egyházközség helyet készítsen azoknak az embereknek, akiket üldöznek, akik ide jönnek a segítségükre nyújtott kéz reményében, azon testvériség reményében, melyre máshol nem találnak”.
Wojciech Polak lengyel prímás még csütörtökön azt mondta el a KAI lengyel katolikus hírügynökségnek: a menekültek befogadását „szervezett, nem pedig kontrollálatlan, spontán, kaotikus és problémát kiváltó” módon kell végrehajtani. A segítséget „vallásra és felekezetre való tekintet nélkül”, de összhangban a lengyel joggal, „a hazai kultúra és hagyomány tiszteletben tartásával” kellene megszervezni.
A menekültek letelepedésének esélyeit fontolgatva Henryk Hoser, a varsó-pragai egyházmegye érseke pénteken úgy nyilatkozott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak: nem lenne igazságos csak keresztény menekülteket befogadni, bár Lengyelországban – a nyugat-európai államoktól eltérően – nincsenek nagy muzulmán közösségek, melyekbe az érkező nem keresztény felekezetű migránsok beolvadhatnának. Lengyelországban egy kicsi, évszázadok óta létező, tatár származású, már kulturálisan asszimilálódott muzulmán közösség él, a befogadott menekültek viszont „bizonyos jellegű gettósodásra ítéltetnének”, és ezt jó lenne elkerülni. Hoser érsek elmondta: a lengyel katolikus egyház jótékonysági szervezete, a Caritas már nagyszabású terveket készít a menekültek befogadására.
(MTI, index.hu, magyar kurir)

Friss hír: Csehországban is ezen gondolkodik a katolikus egyház vezetése. A cseh katolikus egyház kész felszólítani plébániáit, hogy fogadjanak be menekült családokat, de ehhez a cseh kormánytól vagy a belügyminisztériumtól kér hozzájárulást - jelentette be vasárnap este František Jemelka, a Cseh Püspöki Kar szóvivője a ČTK tájékoztatási irodán keresztül. 

You have no rights to post comments