Ferenc pápa fogadott egy kurdisztáni káld papot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 28. péntek

Az iraki Kurdisztánban élő menekültek tragédiája elérkezett a Szent Péter térre Szamir Juszif atya, káld pap közvetlen tanúságtételén keresztül – idézi a L’Osservatore Romano szentszéki napilapot az augusztus 26-i általános kihallgatás kapcsán a Vatikáni Rádió.

A török határhoz közeli hegyekben fekvő Amadija öt falvának plébánosával a Szentatya személyesen akart találkozni; az első sorban, a püspökök mellett biztosítottak helyet számára. Ezzel is megerősítette, hogy mennyire figyelemmel követi azt a drámát, amely a Közel-Keleten nem csak a keresztényeket sújtja.

Szamir atya két fényképalbumot mutatott meg Ferenc pápának az apokaliptikus katasztrófáról. „A fájdalom és az elkeseredettség elképzelhetetlen jeleneteit ábrázolják, embereket, akik a menekülés miatti kimerültségtől az út szélén esnek össze és halnak meg. Ezrek és ezrek érkeznek a plébániára minden nélkül, úgy menekültek el a biztos halál elől, hogy még ruhát és dokumentumokat sem tudtak magukkal hozni. Így válnak semmivé a gyökerek, amelyek az első keresztény századokra nyúlnak vissza, mert a keresztények ebben a térségben sem nem vendégek, sem nem idegenek” – hangsúlyozza a káld pap.


A plébánián a lehetetlent is megkísérlik, hogy be tudják fogadni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dühe elől menekülőket. Ételt, szállást adnak nekik; orvosságot, és az alapvető szükségleteket igyekeznek biztosítani számukra. Ehhez továbbra is számítanak Ferenc pápa jótékonysági felhívására, melynek eredménye a Szentatya küldötte, Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa által két alkalommal is eljutott hozzájuk. A pápai kezdeményezés nyomán az olasz püspöki konferencia, a Caritas és más szervezetek is támogatják a plébániát.

Szamir Juszif atya köszönetet mondott a Szentatyának a nemzetközi közösséghez intézett szavaiért. A pápa hangjára nagyon odafigyel az egész arab világ. Amikor a Szentatya a menekültek drámájáról szól, a média nagy teret szentel ezeknek a megnyilatkozásoknak, és ez segíti a helyi közösségeket, hogy szolidaritásra találjanak, és ne feledkezzenek meg róluk.


Szamir atya korábban az iraki Moszul plébánosa volt. A történtek ellenére nem vesztette el a reményt a jövő iránt, amelyet a béke, a kiengesztelődés és az igazságosság jellemez. Jelenleg ötezer embert fogadtak be és látnak el, akik között nemcsak mindenféle felekezetű keresztény található, hanem muzulmánok is. „Az úgynevezett Iszlám Állam őrülete vak erőszak, amely nem győzhet” – hangsúlyozza Szamir Juszif. Bár keményen sújtja a helyzet a káld egyházat, mégis élő, sőt még erősebb és egységesebb éppen a próbatételek miatt. Reménykednek, hogy egy nem távoli napon Ferenc pápa ellátogat majd személyesen is a káldok amadija-zahói egyházmegyéjébe, hogy megerősítse őket a hitben, és buzdítsa őket, hogy ne féljenek.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments