Hétköznapi babonaság: romániai jósnők

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 26. szerda

A boszorkánynak nevezett romániai cigány jósnők a romákkal kapcsolatos sztereotípiákra rájátszva a kisemberektől a politikusokig sokak fantáziáját izgatják, miközben az állam is részesül a jövőbizniszből. Etnikus hagyomány, előítéletes elvárások és hivalkodó pompa: romániai cigány jövendőmondók...

Az import ezotéria, innen-onnan, használt elemekből összebarkácsolt mágikus szolgáltatások mellett, melyek nálunk is a csapból folynak, Romániában az okkult bizniszben ma is fontos szereplők a cigány jövendőmondók. 
A jóslás mellett főleg bajelhárítással, átoklevétellel, szerelmi ügyekkel, oldással és kötéssel foglalkozó asszonyok a maguk nemében profi vállalkozók – annyira, hogy már az állami költségvetés is szemet vetett bevételeikre, a 16 százalékos adó erejéig.
Az emelt díjas számon hívható tévéműsorokban folyamatosan lehet felvilágosítást és segítséget kérni tőlük betegségről, szerelemről, halálról, intéznek szerencsét és balszerencsét igény szerint. Az újságok horoszkóprovatai mellett is ott vannak a jósok egész oldalas hirdetései szakmájuk szokásos cégéreivel, a tarot-kártyával, az üveggömbbel, hangokat suttogó óriáskagylókkal.
Miközben a legtöbb hagyományos cigány mesterség iránt megszűnt a kereslet, a jóslás megtalálta a maga piaci szegmensét a rendszerváltás után is. A gyakorló ortodox keresztények között is sok a potenciális kliens, akik alkalomadtán szívesen fordulnak szerencsemondókhoz. Nem csak a szegényebbek és elesettebbek: amikor 2009-ben Mircea Geoană kikapott az elnökválasztáson Băsescutól, a szociáldemokrata politikus azzal vádolta legyőzőjét, hogy parapszichológusokkal küldetett rá negatív energiákat.
A Ceau?escu házaspár is több jósnővel állt kapcsolatban. Egyikük, Maria Câmpina azt mondja, a nyolcvanas években főleg egészségügyi kérdésekben konzultáltak vele. Úgy meséli, 1989 őszén, két hónappal a forradalom előtt még a véres bukást is megjósolta, de nem hittek neki. Câmpina nem bukott a rendszerrel, most a fehér mágia királynőjeként emlegetik.
Ők a vrajitoárék, magyarul boszorkányok, az elnevezés románul egyszerűen ennyit jelent. A vajákosságon kívül a brandépítéshez is értenek: a női felmenőktől megtanult technikákat is bevetve úgy játsszák el szerepüket, ahogy azt a külvilág elvárja tőlük. A mágikus képességekkel bíró cigány asszony ősi figuráját alakítják, hagyományos kellékekkel, de a cigányokkal szembeni sztereotípiákhoz alkalmazkodva.  A rituálékban használt eszközök a főzetektől a szentképeken át a szerelmi varázslásban használt Barbie babákig terjednek.
(index.hu)

You have no rights to post comments