Ahogyan Kim Ir Szen istenné vált...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 03. hétfő

Azt még csak el tudjuk képzelni, hogy egy diktátort istenítsenek a követői, de hogy egy kommunista diktátort hivatalosan is istenné emeljenek? Íme:

"Észak-Koreában a személyi kultusz a hivatalos állami ideológia, a dzsucseizmus meghatározó része. A dzsucse eszme ugyan a marxizmus-leninizmus koreai válfajaként világi ideológiaként jött létre, a hatvanas évek után egyre inkább vallási formát öltött, egyben ötvözi a szélsőséges nacionalizmust és a nemzeti önellátást is. Az igét Kim Ir Szen hirdette ki 1955. december 28-án, amikor egy Korea-központú (tehát a szovjetektől és Kínától független) forradalom szükségességéről beszélt.

Az eszmerendszer szerint Kim Ir Szen az emberszeretet lehető legtökéletesebb megtestesülése, az atya, akivel haláluk után a koreaiak ismét együtt lesznek. A keresztény áthallás sem véletlen: Koreában a háború előtt nagy méretű evangelizáció zajlott, a fiatal Kim Ir Szen a Japán megszállás alatt lévő Koreában keresztény családba született, majd a vallással szembefordulva annak erejét politikai rendszere szolgálatába állította.
Az államalapító feltétlen tiszteletében a konfuciánus őskultusz hatása is megjelenik. Az iskolában tanultak szerint a koreai választott nép, küldetése az emberiség felszabadítása a kapitalista iga, a dekadens kultúra és a morális hanyatlás alól. Úgy hírlik, a kisiskolásokkal memoritereket magoltatnak be beszédeiből, házasságkötésük napján az ifjú párok ellátogatnak a vezető valamelyik szobrához. Az otthonokban kifüggesztett arcképe előtt naponta háromszori meghajlással kell tisztelegni. Kim Ir Szen portréiból és szobraiból már számtalan van az országban, valamint van több mint 3000 örök élet-torony is, melyek jelzik az államalapító istenségét.
A rendszeres rituálékkal kiegészített mitológia tulajdonképpen halhatatlanná nyilvánította Kim Ir Szent. Kvázi isteni státusszal ruházták fel, családját mitikus magasságokba emelték, amivel a dinasztikus öröklést is igyekeztek biztosítani. Az utód Kim Dzsongil (a jelenlegi vezető, Kim Dzsongun apja) az állami mítosz szerint Pektu-hegyen született, miközben kettős szivárvány jelent meg az égbolton, ami fényévekkel jobban hangzik, mint a földhözragadt verzióban szereplő szovjet katonai tábor Habarovszk mellett."

(index.hu)

 

You have no rights to post comments