Tudományos áttörés a szürkehályog eltávolításában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 27. hétfő

Kutyákon sikerrel tesztelték azt a szteroidtartalmú oldatot, amely egyszerű szembe cseppentéssel elmulasztja a szürke hályogot, így feleslegessé teszi a műtétet. A University of California (San Diego) munkatársai a Nature-ben közölték a szenzációs eredményt, amelyet a Science is a főbb hírei közé válogatott.

A szürke hályog a látáscsökkenés egyik leggyakoribb oka, amely világszerte tízmilliók szeme világát homályosítja el, és Amerikában a 40 év fölötti népesség 17,2 százalékát sújtja. A probléma jelenleg egyedül műtéttel rendezhető: lézerrel vagy szikével eltávolítják a molekulák összecsapzódása miatt zavarossá vált lencseállományt, és esetenként ki is cserélik a szemlencsét. Amerikai szemészek és kutatók azonban új megoldással álltak elő: sikerrel próbáltak ki kutyákon egy olyan szteroidtartalmú szemcseppet, amely sebészi beavatkozás nélkül képes a szürke hályogot „feloldani”.

Vakságot okozó fehérjék
Bár a tudósok mindmáig nem értik pontosan a szürke hályog keletkezését, annyi biztosan tudható, hogy a látást a szemlencsében összegyűlő hibás fehérjék ködösítik el. Az egészséges szemben e krisztallinnak nevezett fehérjék segítenek megőrizni a lencseállomány szerkezetét és átlátszóságát, a korral azonban fokozatosan elvesztik eredeti szerkezetüket és funkciójukat. Összecsapzódásukkal keletkezik az a fátyolos réteg, amelyet a hályogos betegek úgy érzékelnek, mintha mindent tejüvegen keresztül látnának.

Genetikai hajlamosító tényezők
A kutatók évek óta hajkurásznak olyan örökletes mutációkat, amelyek a krisztallinokat hajlamosabbá teszik a hályogképzésre, remélve, hogy e természetes mutánsok megismerése és megértése közelebb visz a műtét nélküli gyógyításhoz. A UC San Diego csapata Ling Zhao molekuláris biológussal az élén talált is egy szürke hályogra hajlamosító mutációt – csak éppen a génváltozat nem a krisztallinok valamelyikét, hanem a szteroid-anyagcserében részt vevő egyik enzimet érinti. Az örökletes gyerekkori szürke hályog genetikai hátterét kutatva abban a génben azonosítottak mutációt, amely a lanoszterol nevű fontos szteroid szintéziséért felelős. A gyerekek családjában azok a felnőttek, akik a gén hibátlan változatát hordozták, képesek voltak lanoszterolt termelni, és náluk nem is alakult ki a szürke hályog.

Hat nap alatt sikerült elmulasztani
Így merült fel az ötlet, hogy a lanoszterol segíthet megelőzni a szürke hályog képződését, sőt, esetleg a kialakult hályog kezelésére is alkalmas lehet. A csoport háromféle kísérletben tesztelte a lanoszteroltartalmú oldat hályogellenes tulajdonságait. Először emberi szemlencséből származó sejtek segítségével vizsgálták, milyen hatékonyan fordítja vissza a lanoszterol a hályogszerű képletek kialakulását a betegség sejtkultúrás modelljében. Itt jelentős csökkenést tapasztaltak. Ezen felbuzdulva átnyergeltek a szürke hályogban szenvedő nyulakra. Mindössze hatnapnyi kezeléssel a kezdetben súlyos hályogokat enyhévé alakították, vagy teljesen el is mulasztották. Végül kutyákon is megkísérelték reprodukálni a kedvező eredményeket. A kísérletbe bevont fekete labradoroknál, ausztrál pásztoroknál és törpe pincsiknél spontán alakult ki a hályog. A kutyák a reményeknek megfelelően válaszoltak a lanoszterololdatra, amelyet részint szembe adott injekció, részint egyszerű szemcsepp formájában adagoltak: megzavarosodott szemlencséjükön ugyanazt a feltisztulási folyamatot figyelték meg, mint a sejttenyészetben, illetve a kezelt nyulak szemlencséin. A javulás egyértelmű és számottevő volt: a kutatók ránézésre meg tudták állapítani a hályog felszívódását. Az azonban egyelőre ismeretlen, vajon milyen mechanizmus útján idézi elő a lanoszterol a fehérjeaggregátumok feloldódását.
(origo.hu)

You have no rights to post comments