Nem volt még a mostanihoz hasonlóan forró június a Földön

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 21. kedd

Legalábbis amióta mérik az ilyesmit. Az amerikai Országos Környezeti Információs Központ (NCEI) szerint a tavalyi június átlaghőmérsékletét döntötte meg az idei érték, de ez még semmi, 136 éve nem volt annyira meleg időszak, mint ami tavaly július óta tart. Az idei június volt minden idők legmelegebb júniusa. A szárazföldek és az óceánok is rekord melegek voltak ebben a hónapban. Sőt, 2015 első felében is rekord meleg volt. Ezt az Egyesült Államokban székelő Országos Környezeti Információs Központ, a világ egyik legnagyobb időjárás-archívuma mondja. 1880-ra visszamenőleg gyűjtik és használják fel az adatokat, és most egy összefoglalót is kiadtak 2015 eddig eltelt részéről, kiemelve az idei nyarat.

Ez azért is érdekes, mert a tavalyi júniusról pontosan ugyan ezeket olvashattuk, a mostani rekorddöntésig az tartotta a csúcsot.
Az idei június 0,88 Celsius-fokkal volt magasabb a huszadik század összes júniusának 15,5 fokos átlagához képest, ha a szárazföldek és a vizek hőmérsékletét egyben nézzük. Tavaly ez csak 0,22 fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. Csak a szárazföldet nézve most júniusban 1,26 fokkal volt magasabb a 13,3-as átlag, az óceánok felszínét nézve pedig 0,74 fokkal a 16,4-es átlag.
Június egyébként nem az egyetlen hónap volt idén, ami megdöntötte a korábbi melegrekordot: február, március és május is rekordot hozott, és a többi hónap sem volt nagyon lemaradva. Az idei január minden idők második, az április pedig minden idők harmadik legmelegebbike volt.
Az idei nyárból még van egy hónap, de ha folytatódik a tendencia, akkor ez lehet minden idők legforróbbika. Szintén nem egy régi rekord dőlne meg ezzel, hiszen az eddigi csúcstartó a tavalyi volt, amit szakértők az akkor rekord magas globális tengerfelszín-hőmérsékletnek tulajdonítottak. Ha csak Magyarországot nézzük, akkor eddig szintén tavaly izzadtunk a leginkább.
Ami viszont már biztos, és szintén elég hajmeresztő, hogy a tavaly júliustól idén júniusig tartó időszak az elmúlt 136 év legmelegebbike volt.
A felmelegedés természetesen a sarkvidékeket sem kíméli, pedig ezek már amúgy sincsenek túl jó állapotban. Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) tavaly kiadott tanulmánya szerint az északi kétszeres tempóban melegedik, és ez a tendencia nem fog változni, ha nem teszünk valamit.
(index.hu)

You have no rights to post comments