Hatékony tréning gyűlölködés ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 21. vasárnap

Az ausztrál kormány a legkeményebbek közé tartozik a menekültekkel szemben. Egy doku-reality-sorozat szembesítette az ausztrálokat a valósággal - de hogyan? A Go back to where you came from egy két évadot megélt televíziós doku-reality, az első évben sima civilek, a másodikban ismert ausztrálok, köztük idegenellenes kirohanásaikról ismert politikusok vettek részt. A fordított időrendet követő sorozat minden epizódja egy-egy lépés, amit a menekülteknek maguknak is meg kellett tenniük.

Első körben Ausztráliában élő külföldi családokkal találkoznak, esetleg befogadó táborba mennek. Ekkor még volt olyan, aki köszönte, nem kívánt kezet fogni egy NÉGERREL! Következő körben szépen felpakolták őket egy ugyanolyan lélekvesztőre, amivel az emberek érkezni szoktak, persze nuku telefon, nuki iratok, nuku pénz. Ekkor már kezdtek pillogni, és félteni a kis életüket. A következő állomás Malájzia, Jordánia menekült nyomornegyedei voltak, illetve egy kenyai menekülttábor, a világ akkor legnagyobb menekülttábora.

De nem ám a Hiltonból látogattak el oda, nem, őket is regisztrálták, állhattak sorba a kiporciózott ételért, alhattak a sátorban, megtapasztalhatták, milyen mindennek a valósága. A túra végső részében húzta a legkeményebbet az ausztrál tévé, ugyanis a résztvevőket elvitte az első évadban a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Irakba, majd a második évadban Szomáliába és Afganisztánba. Itt már ENSZ és amerikai katonák védték őket, ők is alig pár órára vállalták ezt, a szereplők kaptak golyóálló mellényt, és kiült az arcukra a halálfélelem. Majd eljött az utolsó rész, ahol egy stúdióban elmesélték, most akkor mit is gondolnak minderről, még mindig golyót akarnak-e ereszteni a menekültekbe. És láss csodát...

(az origo.hu alapján)

You have no rights to post comments