Függőséget okozó adalékok vannak a light cigarettákban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 19. péntek

Egy új tanulmány bebizonyította, hogy a dohánygyártók függőséget fokozó adalékokat kevernek a light cigarettákhoz. Az adalékanyagok vonzóbbá teszik a cigaretták ízét, így a dohányosok számára nehezebbé válik a leszokás.

Az alacsony kátránytartalmú, vagy light cigarettákhoz adagolt pirazin-származékok erősítik a nikotin függőséget okozó tulajdonságait, és használatukat törvényileg kellene szabályozni – erre a következtetésre jutott Dr. Hillel R. Alpert, a Harvard School of Public Health munkatársa, aki vizsgálata során kutatótársaival az egy 1998-as amerikai törvény értelmében nyilvánosságra hozott dohányipari belső dokumentumokat, valamint a tudományos szakirodalmat tekintette át. A kutatás eredményét a Tobacco Control című szaklap június 10-i számában hozták nyilvánosságra.

Nehezebb a leszokás
A pirazin-vegyületeket azért adják a cigarettákhoz, hogy javítsák az ízélményt. Ám ha a termék vonzóbb, a nemdohányzók hamarabb csábulnak el, aki már dohányzik, az nehezebben szokik le, ha pedig sikerül leszoknia, könnyebben esik vissza - olvasható a Medscape.com cikkében.
A kutató szerint a dohány az egyik legdurvább függőséget kiváltó anyag. Korábban úgy tudtuk, ezt a függőséget elsősorban a nikotin okozza, ám ennek hatása önmagában nem volna elég a visszaeséshez azokban az esetekben, amikor a leszokás során a nikotint más forrásból, például tapaszokból adagolják a szervezetnek.

Az e-cigarettákhoz is használják
A dohánygyárak az utóbbi 40-50 évben egy sor, a termékek ízét javító vegyületet fejlesztettek ki – köztük a pirazin-vegyületeket – azzal a céllal, hogy növeljék a cigaretta-eladásokat, amelyek az egészséges életmód terjedésével és a dohányzás ártalmainak bizonyításával csökkenni kezdték.
Ezek az adalékanyagok javítják az alacsony kátránytartalmú cigaretták ízét, aromáját, de más hatásai is vannak: kémiai tulajdonságai például önmagukban, és a nikotin hatásával szinergiában hatva is képesek növelni a dohányfüggőséget. A pirazin-vegyületeket az egyre elterjedtebb e-cigarettákhoz használt folyadékok ízesítésére is felhasználják, ami különösen azért aggasztó, mert az e-cigaretta használata vészesen terjed, különösen a fiatalok körében.

Növelik a dopamin-szintet
A pirazin-vegyületek egy másik hatása, hogy „simává” és finommá teszik a füstöt, ami megkönnyíti, hogy a dohányos letüdőzze azt, és közben ne érezze a dohányzással általában együtt járó irritációt. Ezek az adalékanyagok az orr belső falán található receptorokat stimulálják, és egyes vizsgálatok szerint növelik a cigarettázás során termelődő dopamin mennyiségét, ami örömérzetet okoz – ez pedig egy olyan, függőséget fokozó hatás, amely független a nikotin hasonló hatásmechanizmusától.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága (Food and Drug Administration) jelenleg tiltja bizonyos ízesítő anyagok használatát, ám a pirazin-vegyületek eddig nem ízesítőként, hanem a termék tulajdonságait javító adalékanyagként szerepeltek.
Dr. Shawn L. Cassidy, a kutatáshoz megjegyzést fűző bírálók egyike méltatta a tanulmányt kiváló tényfeltáró munkájáért, és azért, hogy megvilágította, hogyan befolyásolják a dohánygyárak a vevők viselkedését.
(szivderito.hu)

You have no rights to post comments