Putyin kihúzta a gyufát a pápánál

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 13. szombat

Nem a legmelegebb fogadtatásban részesült Vlagyimir Putyin a Vatikánban, miután szokásához híven onnan is elkésett. Ferenc pápa hűvössége tisztán kivehető volt, és ennek nem az volt a legárulkodóbb jele, hogy németül köszöntötte az orosz vendéget.
Azon persze nem lehetett csodálkozni, hogy a katolikus egyházfő a békét sürgette Kelet-Ukrajnában, amikor szerda este az orosz elnököt fogadta, és még talán azon sem, hogy ehhez Vlagyimir Putyin közbenjárását kérte. Voltak azonban olyan jelek, amelyek azt sejttették, hogy Ferenc pápa és Putyin találkozója nem a legbarátságosabb hangulatban telt – szúrta ki a The Moscow Times. Az orosz elnök ugyanis pont annyit késett Vatikánból, mint ameddig a zárt ajtók mögötti tárgyalás zajlott: 50 percet.

Szakértők ezt Putyin egyik stratégiai fegyverének tartják – váratta már meg John Kerry amerikai külügyminisztert, Angela Merkel német kancellárt, de februárban Orbán Viktor miniszterelnöknek is órákat kellett szobroznia –, de a katolikus egyházfő azért más kategória.
„Az argentin pápa, aki általában beszédes, mielőtt vendégeivel bemegy a dolgozójába, most merevnek és rendkívül hivatalosnak tűnt, amikor kurtán, németül – egy willkommennel – üdvözölte Putyint.
Egyikük sem szólt egy szót sem, amíg az újságírók ki nem vonultak a teremből” – jegyzi meg a Reuters. A német köszöntés amúgy nem akkora meglepetés, hiszen mindketten kiválóan beszélik a nyelvet: a pápa néhány hónapig Frankfurtban tanult, az orosz elnök pedig Drezdában volt KGB-s.
A hűvös hangulat másik jele, hogy a találkozó után kiadott vatikáni közleményben nem szerepelt a szívélyes kifejezés, ami pedig szinte az összes pápai megbeszélés egyik eposzi jelzője.
erenc pápa egyedül a tárgyalás utáni ajándékcserén enyhült meg, amikor a riporterek közelében olyasmiről beszélt Putyinnak, hogy „a béke legyőz minden háborút”, illetve hogy a népek közti szolidaritásra van szükség.
Az orosz internetet sem hagyták hidegen a történtek. "Szentatyám, megbocsátom a vétkeit" – viccelődtek Putyin magabiztosságán.
"A pápa főnöke nem olyan megbocsátó, mint John Kerryé" – élcelődött Putyin kritikusa, Garri Kaszparov.
(Vörös Szabolcs, origo.hu)

You have no rights to post comments