Ferenc pápa Úrnapján: Az Eucharisztia nem a jók jutalma, hanem a gyengék ereje

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 06. szombat

A Szentatya június 4-én este, Krisztus Szent Teste és Vére ünnepén, Úrnapján – az ősi hagyománynak megfelelően – a lateráni bazilikánál mutatott be szentmisét, és ott indította, majd a Santa Maria Maggiore-bazilikánál fogadta az eucharisztikus körmenetet.

Ferenc pápa homíliájában a napi zsolozsma egyik imádságából kiindulva a bennünket fenyegető megosztottságra és elértéktelenedésre figyelmeztetett, aminek ellenszereként éppen az Eucharisztiát ajánlotta.
„Jézus az utolsó vacsorán ránk hagyta testét és vérét a kenyér és a bor színében mint végtelen szeretete áldozatának emlékezetét” – kezdte úrnapi beszédét a pápa. Ezzel a kegyelemmel teli „útravalóval” a tanítványok minden szükségeset megkaptak az úton járáshoz a történelem során. Az egyház szüntelenül rácsodálkozik erre a valóságra, szemléli, imádja azt és emlékezik rá, mint az ünnep olvasmányos imaórájának válaszos éneke is: „Ismerjétek fel a kenyérben a testet, amely a kereszten függött, a kehelyben a vért, amely oldalából ömlött. Vegyétek tehát, és egyétek Krisztus testét, vegyétek, és igyátok az ő vérét. Ti most már Krisztus tagjai vagytok. Vegyétek magatokhoz az egység kötelékét, nehogy szétszakadjatok; igyátok üdvösségetek drága bérét, nehogy értéktelenné váljatok. Ti most már Krisztus tagjai vagytok.”

„Veszély van? Fenyegetés?” – tette fel a kérdést a pápa, és a liturgia által ajánlott két kulcskifejezéshez fűzte gondolatait, amelyek: megosztottság és elértéktelenedés. Akkor leszünk megosztottak, amikor nem engedelmeskedünk az Úr Szavának, amikor nem éljük a testvériséget egymás között, amikor az első helyekért versengünk, mint a törtetők, amikor nincs bátorságunk tanúságot tenni a szeretetről, és amikor nem nyújtunk reményt. Így tényleg megosztottak leszünk. Az Eucharisztia ellenben nem engedi meg, hogy szétszakadjunk, mert éppen a közösség köteléke, a szövetség beteljesülése, Krisztus szeretetének élő jele. A szentáldozás révén ebbe az útba kapcsolódunk bele. „Krisztus köztünk van, a szeretet ereje győzzön le minden szakadást, és egyidejűleg legyünk egységben a legszegényebbel és a gyengével is” – mondta a pápa.
A keresztényeket fenyegető másik veszély az elértéktelenedés, amikor felvizezzük a keresztény méltóságunkat. Akkor történik meg ez, amikor ránk tapad korunk bálványimádása: a látszat, a megjelenés, a fogyasztás, az én központi szerepe, a versenyzői szellem, a győztes arrogáns magatartása, annak az el nem fogadása, hogy hibázhatunk, és hogy szükséget szenvedhetünk. „Mindez elértéktelenít bennünket, és középszerű, langyos kereszténnyé tesz” – hangsúlyozta a Szentatya.

„Jézus a megtisztulásunkért a vérét hullatta, és megtisztított bennünket. Hogy értéktelenné ne váljunk, igyunk az ő forrásából, akkor megtapasztalhatjuk a kegyelem átalakító erejét, s jóllehet bűnösök maradunk, de Krisztus vére megtisztít bennünket minden vétkünktől, helyreállítja a méltóságunkat, megszabadít a romlottságtól” – fűzte hozzá a pápa.
„Így az Eucharisztia megvalósítja a szövetséget, amely megszentel, megtisztít és egyesít minket egy csodás közösségben az Istennel. Így tanuljuk meg, hogy az Eucharisztia nem a jók jutalma, hanem a gyengék és bűnösök ereje. Megbocsátás és útravaló, mely segíti az úton járásunkat” – mutatott rá.

„Ma, Úrnapján nemcsak az Úr ünnepét tartjuk, miközben városunk utcáin imádjuk és dicsérjük. A körmenet az elismerésünket fejezi ki azért az útért, amelyet Isten tett meg értünk, amikor bejárta velünk a szegénységünk pusztaságait” – figyelmeztetett Ferenc pápa.
„A körmenet során közösségben érezzük magunkat azokkal, akik szabadság híján nem fejezhetik ki az Úr Jézusban való hitüket – folytatta a pápa.  – Velük egyesülve énekeljünk, imádkozzunk velük együtt. A szívünkben tiszteljük meg azokat a testvéreinket, akik életüket adták a Krisztus iránti hűségből. És ne feledjük: hogy megosztottság ne legyen köztünk, együk az egység kötelékét; és hogy értéktelenné ne váljunk, igyuk a megváltásunk árát!”


A szentmise után Ferenc pápa a Santa Maria Maggiore-bazilika egyik kápolnájában imádkozva várta a lateráni Szent János-bazilikától indult körmenetet. Az Eucharisztiát szállító jármű fedélzetén két diakónus térdelt, míg mögötte Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke haladt. Az Oltáriszentséget köszöntő énekek és imádságok után Ferenc pápa szentségi áldást adott a hívekre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír

You have no rights to post comments